Snoeprijst, een gezonde en natuurlijke snoepgoed variant

Snoeprijst

Die heerlijk gekleurde snoeprijst kan ik me goed herinneren als lekkernij vanuit mijn jeugd. Knapperig, zoet en feestelijk. Tegenwoordig kijk ik er heel anders naar. Teveel suikers en kleurstoffen. Maar leuk blijft het wel. Ik ben me gaan verdiepen in pofrijst zelf maken maar dat is een heel lastig proces. Gelukkig verkoopt Pit&Pit potten pofrijst online. Zonder suiker of toevoegingen. Voor mijn Puffy Roads heb ik ze ook gebruikt.

De pofrijst zelf is niet hard en knapperig. Voor de Puffy Roads heb ik ze eerst in de oven gedaan met honing. Hier was ik zo blij verrast door het resultaat dat dit de basis is voor dit recept. Sinds een paar dagen ben ik in de weer met verse bietjes en ook bietenpoeder. Dit is een geweldig natuurlijk kleurmiddel en ook nog eens gezond. Deze Snoeprijst valt dan ook zeker niet onder een guilty pleasure maar mag lekker gegeten worden. Ook door mijn dochter van 19 maanden. Honing is verhit niet optimaal in gezondheid maar ach, laat dat de pret niet drukken.

Recept snoeprijst

  • 100 gram gepofte rijst
  • 2 tot 3 eetlepels honing
  • Kleine eetlepel bietenpoeder
  • Theelepels vanille poeder
  • Snufje zout

Honing in een pan kort verwarmen zodat het vloeibaarder wordt. Vanille poeder, zout en bietenpoeder erdoor en goed mixen. Deze vloeistof gaat bij de rijstkorrels of de rijstkorrels bij de vloeistof in de pan als deze groot genoeg is. Goed roeren en dan op een bakblik of plaat. Ik gebruikte geen bakpapier maar dan moet het blik of plaat wel schoon zijn.

Oven op 200 graden en op 15 minuten. Om de 5 minuten even eruit en omscheppen. Na 15 minuten kan je de hard geworden korrels al eruit scheppen en eventueel de nog zachte korrels kort terug in de oven.

De Snoeprijst bewaar ik in een lege pot van de pofrijst of in een mason jar. Zo kan je ze wel even bewaren.

Geniet ervan!

Tips

  1. Puffy Roads hier het recept.
  2. Zo mooi roze als voor je gaat bakken zo komt het niet uit de oven. Maar je ziet wel roze accenten.
  3. Ik ben nog een rice crispie achtige reep aan het bedenken. Dit at ik graag in New York. Maar ik wil dan een gezonde variant bedenken.
  4. Varieer met smaken. Kaneel, koekkruiden, kardemom. Een klein schepje kurkuma voor een gele kleur.
  5. In plaats van honing kan je ook andere suikerstropen gebruiken.
Snoeprijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.