Stamppot Pompoen en Ui, een gezonde variatie

stamppot pompoen en ui

In plaats van peen werkt pompoen ook goed met ui samen in een stamppot. Ui maakt een stamppot ietsjes zoeter met een beetje pittig effect erbij.
Deze Stamppot Pompoen en Ui is heerlijk. Alleen had ik een wat kleiner pompoentje. Volgende keer wil ik meer pompoen erin verwerken. Op de foto’s zie je dan ook dat de verhouding aardappel/pompoen niet helemaal in evenwicht is. Desondanks was het toch heel lekker. Ik geef de hoeveelheden aan die ik heb gebruikt, maar neem gerust meer pompoen als je dit hebt. Ook had ik maar 1 grote ui in huis. Hiervoor kan je gerust 3 uien gebruiken.

Recept Stamppot Pompoen en Ui

 • 1,5 / 2 kilo aardappels
 • Pompoen (ik had 300 gram pompoen puree na het koken)
 • 1 grote ui (3 uien kan ook prima)
 • Kaneel naar smaak
 • Peper en zout naar smaak
 • 2 handjes verse peterselie

Door de stamppot

 • Klontje roomboter
 • Eetlepel mosterd
 • 2 eetlepels gedroogde knoflook
 • Zwart sesamzaad naar smaak

Met kaas en paneermeel heb ik het gegratineerd

Ik heb een biologische pompoen. Deze heb ik met schil en al in stukken gesneden, pitjes eruit en in ongeveer 20 minuten gaar gekookt. Het vruchtvlees laat nu los van de schil. Maar de schil kan je van een bio pompoen ook gewoon gebruiken.
In een andere pan heb ik de geschilde aardappels gaar gekookt. Heb je een grote pan dan kan de pompoen bij de aardappels gekookt worden.

Ik stamp weer in een aparte bak. Hierin doe ik alvast de gedroogde knoflook, boter en peterselie. Gare pompoen en aardappels erbij en stampen maar. Ik voeg wat kookvocht toe van de pompoen omdat dit lekker zoetig is. Peper, sesam, zout en kaneel naar smaak toevoegen en klaar is je Stamppot Pompoen en Ui.

Als je het in de oven doet dan kan je nog gratineren met kaas en paneermeel.

Smakelijk eten!

Tips

 1. Blank sesamzaad kan ook. Al vind ik het contrast met zwart sesamzaad mooier.
 2. Heb je een grote pan? Dan kook je de pompoen en aardappels samen.
 3. De pitjes van de pompoen wilde ik gebruiken voor een recept maar dit is er nu niet van gekomen.
 4. De verhoudingen van hierboven zijn van wat ik in huis had. Dit was prima maar meer ui en pompoen maakt het wel dat die smaken meer proeft. Heb je meer dan zou ik dit zeker toevoegen!
 5. Er bestaan zoveel mooie, leuke en handige ovenschalen.
 6. Wat dacht je van deze stamppot variatie? Of deze regenboog variant?
stamppot pompoen en ui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.