Zuurkool Prei Stamppot, een snel en gezond recept

Zuurkool Prei Stamppot

Ik heb nog helemaal geen zuurkool recept op mijn Good Mood Mama site staan. Terwijl het zuurkool seizoen toch echt geopend is. Deze Zuurkool Prei Stamppot kan zowel vegetarisch als met vlees gegeten worden. Ik had nog wat chorizo liggen en heb dit erin gebruikt. Dit maakt het heerlijk kruidig. Verder is het simpel en voldoende voor 3 personen 2 dagen lang.

Recept Zuurkool Prei Stamppot

 • Pakje Zuurkool
 • 1,5 kilo aardappelen
 • 1 prei
 • Dadelstroop
 • Scheut witte wijn
 • Roomboter (voor de stamppot)
 • Gedroogde knoflook ( 1 eetlepel)
 • 2 eetlepels mosterd
 • Peper en zout

Bewaar kookvocht voor de stamppot

Ik schil de aardappels en kook ze gaar in stukken. De zuurkool mag in een aparte pan. Ik doe hier een scheut witte wijn bij, klein beetje water en ongeveer 2 eetlepels dadelstroop. Op laag vuur, met deksel erop stoof ik dit ongeveer 15 minuten. De prei snij ik in ringen en mag even roerbakken in een pan met stukjes chorizo. Doe dit totdat de prei de structuur heeft die je lekker vindt. Na ongeveer 8 minuten was ik tevreden.

Aardappelen afgieten, kookvocht erbij, klont roomboter, gedroogde knoflook, peper, zout en de mosterd. Stampen maar! Schep de zuurkool erbij, met zo min mogelijk vocht. Prei chorizo roerbak mengsel erbij. Goed roeren en even laten staan. Voeg naar smaak nog peper, zout, mosterd en kookvocht bij.

Lekker zo de Zuurkool Prei Stamppot eten of als ovenschotel met kaas erover.

Smakelijk eten!

Tips

 1. Vegetarisch is ook lekker. Voeg eventueel wat olijven toe in plaats van chorizo.
 2. Salami, spekjes, gehakt. Kies welk vlees jij lekker vindt hierin.
 3. Ik vind de combinatie van wijn en iets zoets heerlijk bij de zuurkool. je kan het ook stoven in appelsap. Geen dadelstroop? Honing of appelstroop kan er ook in.
 4. Dadelstroop geeft de zuurkool een licht roze kleur!
 5. Gedroogde knoflook hoeft niet perse in de Zuurkool Prei Stamppot in dit recept. Maar geeft het net wat meer spice wat we lekker vinden hier thuis.
 6. Je kan de zuurkool ook zonder stoven zo erbij scheppen in de stamppot. Dan heeft het net meer bite. Lekker om meteen te eten of nog even in de oven afbakken.
 7. Een klassieke en handige aardappelstamper koop je gewoon online bij de Xenos voor een erg leuke prijs! Doe jezelf een plezier en maak het stampen aangenaam.
 8. Doe jezelf ook een plezier met een mooi assortiment aan ovenschalen. Het staat leuk maar is ook gewoon fijn als je een passende hebt voor je recept.

Linkjes

Zuurkool Dadel Stamppot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.