Een basisrecept voor koekjes mist nog op mijn blog. En niet zonder reden, ik was nog aan het zoeken naar een fijn basisrecept. Je kan namelijk wat spelen met de hoeveelheden en dan wordt een koekje telkens net iets anders. Ik hou van ronde getallen en aansluitende hoeveelheden. Daarbij moet een basis simpel zijn, niet teveel ingrediënten hebben en smaakvol zijn.
Dit Basisrecept Koekjes is voor een hele lading koekjes. Dus je maakt of heel veel, of je vriest delen in want dat kan ook prima! 1 keer het werk maar wel meteen voor vaker. De koekjes zijn stevig en lopen niet veel uit waardoor ze goed te versieren zijn met glazuur. Langer bakken is steviger, korter bakker is brosser. Dikkere koekjes smaken ook weer anders dan dunnere. Kortom je kan helemaal jouw golden combination cookie maken met dit basisrecept koekjes.
Recept Basisrecept Koekjes
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 400 gram bloem
- Snuf zout
- 1 ei
Optioneel en wel aangeraden: Citroenschil geraspt
Zorg dat de boter zacht is of op kamertemperatuur. Mix de boter met de suiker goed egaal. Voeg een snufje zout toe en de citroenschil als je dit gaat gebruiken. Vervolgens mag het ei erbij en mix goed door.
Het bloem zeef ik erbij en dan kneed ik het met mij hand tot een samenhangend geheel. Dit deeg rol je in plasticfolie of laat in een kom en dek af. Nu komt het aan op geduld en leg het voor minimaal een half uur in de koelkast.
Na het rusten mag je het deeg gaan gebruiken. Ik heb de helft ingevroren. Van het andere deel heb ik bolletjes gerold en die met een vork platgedrukt. De oven op 180 graden verwarmd en in ongeveer 20 minuutjes goudbruin gebakken. Laat afkoelen dan worden ze harder.
Uiteraard kan je het deeg ook platter uitrollen en vormpjes eruit halen. De baktijd zal dan iets korter zijn. Zodra de koekjes bruinig kleuren zijn ze klaar. Kies jouw manier met dit basisrecept koekjes.
Eet smakelijk!
Tips
- Ik heb roomboter gebruikt en dat werk prima. Ik wil ook eens vloeibaar plantaardige boter gaan gebruiken.
- Voor bloem geen zelfrijzende gebruiken. Je wilt dat de koekjes hun vorm behouden! Ik heb gewoon tarwebloem gebruikt.
- Citroenschil kan je vers toevoegen of als poedervorm/ gedroogd. Was de citroen goed, bij voorkeur een biologische, en rasp het geel weg. Niet het wit want dit is bitter! Citroen is voor mij wel onmisbaar qua smaak.
- Ik heb nog fijngehakte pistache nootjes toegevoegd. Je kan variëren wat je zelf wilt natuurlijk. Voeg andere nootjes toe of kruiden, chocola of sinaasappelschil.
- Het ei zou eruit kunnen maar ik heb nog niet getest wat dit doet met het eindresultaat. Het ei heb ik niet gesplitst maar gebruik ik helemaal.
- Heb je echt geen geduld dan kan je het laten rusten overslaan maar het resultaat is dan wel anders.
- Gebruik je al het deeg? Dan kan je zeker wel 45 medium koekjes eruit halen.
- Qua suiker had ik een mix van vanille suiker, witte basterdsuiker en lichtbruine basterdsuiker. Zolang het totaal maar op 200 gram komt.
- De koekjes komen zacht eruit en worden hard tijdens het afkoelen.
- Glazuur maak je simpel zelf door poedersuiker met wat water dun te maken. Kleuren kan je door bijvoorbeeld siroop druppels, voedingskleurstof, of gekleurd poedersuiker te gebruiken.
Linkjes basisrecept koekjes
- Basisrecept voor pannenkoeken
- Basisrecept voor cupcakes
- Ik gebruik een siliconen bakmat*. Dit is duurzaam en makkelijk en prima tot temperaturen van 220 graden. Het wordt niet helemaal schoon en krijgt wat vlekken maar het scheelt zeker bakpapier.
- Ik ben helemaal verliefd op deze uitsteekvormpjes van Dille en Kamille.*
- Ik kan niet zonder een fijne keukenweegschaal*
De koekjes zijn perfect voor vormen. Het deeg loopt niet uit. Het lekkerste vinden wij ze als ze net pas een beetje gaan kleuren in de oven. Hoe donkerder hoe harder ze worden. Ook een pepernoot vorm is erg lekker met dit deeg.
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.