Citroen Taart, een snel en simpel bakrecept

citroen taart

Al een tijdje wil ik iets maken met gecondenseerde melk. Dat is deze Citroen Taart geworden. In mijn ogen is gecondenseerde melk heel ouderwets en eigenlijk loop ik hier snel aan voorbij in de winkel. Maar in bakland wordt vaak gecondenseerde melk genoemd en gebruikt. Je kan er heel simpel caramelsaus mee maken bijvoorbeeld. Wat is het eigenlijk? Het is melk waaraan water ontrokken is. Door een bepaald proces wordt al het water verdampt en blijft er aan stroperige massa over. Hieraan wordt vaak suiker toegevoegd voor de houdbaarheid. Het is dan ook heel lang houdbaar. Niet alle blikjes gecondenseerde melk hebben toegevoegde suikers. Door het verdamp proces ontstaan er ook natuurlijke suikers. Dus voor de smaak maakt het niet heel veel uit. Maar voor de houdbaarheid wel. Er bestaat ook gecondenseerde kokosmelk. Dit recept is snel, simpel en voldoende voor 1 heerlijke guilty pleasure taart.

Recept citroen taart

 • Blikje gecondenseerde melk (365 ml)
 • 250 gram koekjes (ik had kandijkoeken)
 • 125 gram roomboter
 • 2 eieren
 • 2 citroenen
 • Sesamzaadjes
 • Snuf zout

Maal de koekjes fijn en voeg de gesmolten roomboter toe. Mix dit goed met een snufje zout en wat sesamzaadjes en vul een bakblik hiermee. Met een lepel gelijkmatig verdelen. Vet het bakblik van te voren een beetje in of leg bakpapier erin en bestuif met wat bloem. Zet even in de koelkast als de koekbodem erin zit.

In een kom de 2 eieren met het blikje gecondenseerde melk luchtig kloppen in ongeveer 5 minuten. Voeg het sap van de 2 citroenen toe en rasp van ongeveer 1,5 citroen de schil erin. Dit mengsel mag bovenop de koekbodem. Ik strooi nog wat sesamzaadjes erover.

In een oven van 180 graden voor 15 minuten afbakken en klaar is je heerlijke Citroen Taart!

Enjoy

Tips

 1. PAS OP! Ik haalde mijn bakblik uit de oven en de roomboter was zo vloeibaar dat het eruit liep op mijn arm. Voorzichtig eruit halen dus.
 2. Varieer met bijvoorbeeld verse sinaasappels
 3. Ik heb kandijkoeken gebruikt voor de bodem. Deze smaken als bastogne koeken. Maar je kan zelf je koek kiezen voor de bodem.
 4. Voor de roomboter heb ik grasboter gebruikt
 5. Ik had iets meer boter gebruikt dan in dit recept. Resultaat; een bodem die snel breekt. Schenk beetje bij beetje de boter bij de koekjes. Roer en voeg dan weer wat toe. Het moet niet een te vet deeg worden maar ook niet te droog!
 6. Een No Bake Citroen Cake variant? Klik op de link!
 7. Je hebt heel veel bakvormen en springvormen. Van blik en siliconen. Neem eens een kijkje wat bij jou past.
citroen taart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.