Meestal kies ik smaken uit die in “balans” zijn. Dus iets zoets, zouts en iets zuurs en eventueel een licht bittertje. Dit werkt prima voor veel gerechten. Een dressing heb je hiermee bijvoorbeeld zo gemaakt. Maar het is niet altijd nodig. Dat bewijst deze Frambozen Citroen Dadel Jam. Frambozen en citroen zijn beide zuur. De combinatie van deze twee ingrediënten is heerlijk fris. De dadel zorgt weer voor de goede zoetbalans.
Recept Frambozen Citroen Dadel Jam
- Frambozen 20 stuks
- Halve citroen
- 4 dadels
- Water
Ontpit de dadels en snij in kleine stukjes. De frambozen spoel ik vervolgens af.
Ik pers een halve citroen uit en bewaar de schil nog even.
Alles mag in een pannetje met een klein scheutje water. Op laag vuur rustig verwarmen. Boven de pan rasp ik vervolgens wat citroenschil erin. Lemon zest (citroenschil) is een heerlijke extra toevoeging, net een iets andere citroen smaak. Rasp alleen het geel van de schil, het wit is bitter van smaak.
Ik laat het lekker even pruttelen op laag vuur en blijf goed blijven roeren. Net zolang totdat het de gewenste dikte heeft. Bij mij was het binnen ongeveer 10 minuten klaar. Eventueel nog met de staafmixer glad maken, dit heb ik niet gedaan.
Klaar is je friszure zoete Frambozen Citroen Dadel Jam!
Tips Frambozen Citroen Dadel Jam
- Te dik? Meer water toevoegen.
- Te dun? Langer laten inkoken.
- Als je de schil van de citroen gaat gebruiken is een biologische citroen wel fijn. Deze heeft veel minder bestrijdingsmiddelen erin. Heb je deze niet kunnen vinden? Boen dan de schil eerst goed voordat je gaat raspen!
- Vind je het te zuur? Eventueel een extra dadel of honing erin. Ik kreeg mijn honing pot niet open dus is het agave stroop geworden. Een heel klein scheutje maar.
- Je kan het invriezen. Zo heb je lekker nog wat verse jam achter de hand.
- Jam recepten op Good Mood Mama
- Kleine jampotjes kan je voordelig bij de Xenos bestellen