Ik hou van witlof. Heerlijk! Klassiek met ham en kaas uit de oven. Vandaag heb ik een snellere en net zo’n smaakvolle variatie gemaakt; Oven Witlof. Veel mensen vinden witlof te bitter. Maar als je het goed bereidt is dit helemaal niet het geval. Sommige mensen vinden juist de bittere smaak wel lekker. Wat als je nou niet van de bittere smaak houdt? Haal dan de kern uit de witlof, dit zorgt voor de bittere smaak. Ik had maar 4 stronkjes wat voldoende was voor 2 personen en een beetje voor een kind. Kook je voor meer personen of voor grotere eters? Gebruik dan meer stronkjes. Met dit recept heb je overigens ook veel minder vocht in je ovenschaal. Iets wat ook vaak kan gebeuren. En geen gestoei meer met stronkjes in een pan krijgen en ham en/of kaas er om heen rollen. Kortom een toprecept :).
Recept Oven witlof
- 4 stronkjes lof
- Geraspte kaas naar smaak
- Paneermeel
- Peper en zout
Optioneel
- Gedroogde knoflook
- Kruidenboter kruiden
- Ham
Snij de kontjes van de witlof en verwijder eventueel bruine bladeren. Ik snij ook een stukje van het topje. De rest snij ik in stroken. Ongeveer 3 a 4 stukken, dit ligt aan hoe groot de lof is. De kern bij het stronkje haal ik eruit. De stukken witlof mogen in een pan met water. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Het moet zachter zijn maar nog wel een bite hebben. Giet af in een vergiet en laat uitlekken. Dep eventueel na met wat keukenpapier.
De witlof mag in een ovenschaal. Daarover strooi ik de kaas, paneermeel, peper, zout, gedroogde knoflook en kruidenboter kruiden. In een voorverwarmde oven van 200 graden mag het 10/15 minuten staan. Of totdat je kaaslaagje lekker bruin is.
Schep de Oven Witlof op een bord en eet met wat jij lekker vind.
Smakelijk eten
Tips
- Kies de kruiden die jij lekker vindt bij deze Oven Witlof
- De basis is gewoon de lof in stukken snijden en goed laten uitlekken. Vaak kook ik mijn lof al eerder en laat het de dag uitlekken. Het blijft me verbazen hoeveel vocht eruit komt.
- Varieer eens met de kaas die je kiest. Denk aan oud, jong, geitenkaas, cheddar of kaas met kruiden erdoor.
- Je kan ook ham in stukjes snijden en erover doen
- Lekker met wat sesamzaad.
- Leuke ovenschalen heb je in heel veel uitvoeringen en verschillende maten. het past altijd wel in je oven
- Traditionele asperges met een smaakvolle twist ook een lekkere klassieker net wat anders
- Spruitjes Wortelpeterselie Stamppot, Snijbiet Kool Stamppot en Vegetarische Falafel Ovenschotel zijn ook erg lekker
- Citroen Honing Ovengroente en de Gegrilde Groentes, net zoals Groente Lasagne wil ik ook aanraden
Handige linkjes
Sommige linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn