Aspergetijd! En wat zijn ze lekker dit jaar. Stevig, boterzacht en fris. Als de eerste asperges van het land komen, eten wij ze vervolgens met veel smaak als gezin op. Dit doen we op feestelijke wijze. We bereiden ze op onze favoriete manier en zitten gezellig met de hele familie aan tafel. Maar omdat ik de eerste asperges namens het Asperge Centrum ontvang, word ik als foody ook uitgedaagd om een nieuw recept te bedenken. En toevallig viel alles dit jaar samen tot dit recept: simpele ragout met asperges. En het mooie is, het is gemaakt van restjes van onze traditionele geliefde manier van eten.
Ingrediënten simpele ragout met asperges
- Asperge bouillon 1 L
- 50 gram boter
- 50 gram (patent)bloem
- Plakjes van ongeveer 3 gekookte asperges
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 6 grote champignons
- Verse peterselie
- Parmezaanse kaas
- Peper en zout
- Soja saus
- Eventueel pancetta of ham
- Eventueel wat Maggie runderbouillonpoeder als smaakmaker
Asperge bouillon
Je kan asperge bouillon kopen maar deze ook simpel maken. Ik heb mijn asperges geschild en de kont eraf gesneden. Dit snijafval doe ik in dezelfde pan als waar ik mijn asperges in kook. Ook snij ik van elke asperge na het koken nog ongeveer 3 plakjes af die ik later voor dit recept van simpele ragout met asperges gebruik. Dus ik heb én een dag asperges op onze favoriete manier bereid. Én met het snijafval en kookwater maak ik een bouillon waarmee ik later een heerlijke ragout ga maken! Dat is nog eens optimaal gebruik maken van een product.
Maak je nou niet eerder van te voren traditionele asperges, dan kan je gewoon enkele asperges, ongeveer 3 stuks, met snijafval en al koken en dan in plakjes snijden. Het kookwater zeef je en zo heb je een snelle bouillon en wat gekookte asperges. Of koop een kant en klare bouillon.
Bereiding ragout met asperges
Ik begin met de ui, peterselie en knoflook fijnsnijden. Gebruik je ook pancetta dan snij je deze mee fijn. De champignon mag in plakjes gesneden worden, die ik daarna halveer. Kies je voor ham? Dan snij je deze ook in stukjes. In een pan verhit ik wat olie of boter en bak ik de ui, knoflook, peterselie en eventueel de pancetta/ham aan in enkele minuten. Dan voeg ik de champignons toe met peper, zout en een scheutje soja saus. Even ongeveer 5 minuten laten aanbakken. Dat schep ik vervolgens uit de pan en bewaar ik even in een bakje. Dan maak ik de pan snel schoon met een doekje (pas op heet) en ik ga door met de roux maken voor mijn simpele ragout met asperges.
Start met de roux
- Roux: 50 gram boter, 50 gram (patent) bloem en 1L bouillon
Roux is de basis voor elke ragout. En dus ook voor deze simpele ragout met asperges. Dit maak je met boter, bloem en bouillon. Als je dit eenmaal onder de knie hebt is het zo simpel en lekker om je eigen ragout te maken! Het is ook een prima basis voor sauzen of soepen. Het is niet moeilijk maar je moet wel goed de juiste hoeveelheden gebruiken en je aandacht er even bijhouden. En de tijd nemen!
Ik kies voor patentbloem en dit zeef ik in een bakje. Het is niet per se nodig maar naar mijn idee zorgt dit wel voor een fluweelzachte ragout uiteindelijk. Daarna smelt ik de boter in een pan op laag vuur. De boter mag niet bruin worden! Gebruiken een houten spatel om te roeren. Voeg de bloem in één keer toe en roer alles tot een mooi glad papje. Dit is je roux. Laat even ongeveer 5 minuutjes garen op laag vuur. Niet laten aanbranden!
Dan gaan we door met deze simpele ragout met asperges. Voeg een klein beetje van de asperge bouillon toe, roer goed door. Doe dit totdat er ongeveer 300 ml bouillon bij zit in je bodem bedekt is. Ik wissel naar een garde nu. Ik roer het goed door en laat het langzaam pruttelen. Dit is belangrijk. Herhaal daarna deze stappen: beetje bouillon toevoegen, goed roeren, kort laten pruttelen en repeat.
Je simpele ragout met asperges krijgt steeds meer vorm. Voeg zoveel bouillon toe dat het voor jou de gewenste dikte heeft. Het pruttelen zorgt voor binding en bij afkoelen wordt het nog dikker. Ik voeg meestal zo rond de 900 ml tot de hele liter bouillon toe.
Ragout met asperges
De roux is klaar en dan voeg je het bakje met de gebakken champignons, ui, knoflook, peterselie en eventueel pancetta/ham toe. En ook de plakjes gekookte asperges. Ik breng het op smaak met eventueel wat meer peper, zout en soja saus en ik rasp Parmezaanse kaas erin. Klaar is je simpele ragout met asperges! Dit jaar heb ik paashaas bladerdeeg bakjes gescoord waar ik het in serveer. Aftoppen met wat extra Parmezaanse kaas en peterselie.
Eet smakelijk!
Tips
- Dit recept kan prima vegan en vegetarisch. Laat de pancetta en ham achterwege of gebruik een vleesvervangend product hiervoor. De boter werkt prima als deze plantaardig is en ook de Parmezaanse kaas is er in een vegan variant.
- Als je de asperges kookt met het snijafval dan kan het nogal lastig zijn ze uit de pan te vissen. Ik heb ze met een vleestang eruit gevist en eventuele draden weggehaald. Je kan ook de asperges eerst los koken en daarna als ze uit het kookwater zijn deze vullen met je snijrestjes en dit nog even laten koken en staan voor een asperge bouillon.
- De simpele ragout met asperges kan je prima invriezen.
- Schrik niet als het te dun wordt in het begin, laat rustig pruttelen zodat het vocht verdampt. Bij het afkoelen dikt de ragout ook nog wat in.
- Wil je wat meer smaak? Voeg wat Maggie runderbouillonpoeder toe
- Traditionele asperges met een smaakvolle twist
- Basisrecept simpele ragout
- Simpel asperge recept: grillen met kaas op een naan
- Gevulde eieren met asperges
Handige linkjes
Voor dit recept van simpele ragout met asperges zijn de juiste materialen wel zo fijn. Ik kan ook echt aanraden om te investeren in goede messen*. Dat snijdt zoveel lekkerder. En ook speciale aspergepannen* kunnen erg handig zijn.
Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met Kroon op het Werk en het Nederlandse Aspergecentrum.
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.