Cranberry Noten koekjes, een heerlijk en eenvoudig bakrecept

cranberry noten koekjes

Mmm deze Cranberry Noten Koekjes zijn zo goed gelukt! Zoals al eerder aangegeven ben ik geen bakheld en veel bak recepten zijn in de prullenbak beland de laatste tijd. Maar deze koekjes gelukkig niet. Ze staan in de Guilty Pleasures omdat er veel roomboter in zit maar verder zijn ze helemaal niet zo slecht. De cranberry is gezond en goed voor een gezonde blaas. Noten zijn een gezonde bron voor energie. Het meel is gezond en qua suiker zit er maar heel weinig in. Roomboter voor kinderen is ook niet slecht maar de combinatie van suiker en boter, vooral de hoeveelheid van dit laatste, maakt dit wel tot een guilty pleasure. Ach ja soms moet dat ook kunnen en lekker van genieten. Het recept is goed voor 15 medium koeken. Al maak ik ze de volgende keer wel de helft kleiner en dan heb je 30 kleinere koekjes.

Recept Cranberry Noten koekjes

 • 250 gram gras roomboter
 • 125 gram volkoren tarwe meel
 • 100 gram cranberries
 • 80 gram noten (cashew, pecan en zonnebloempitten)
 • 50 gram havervlokken
 • 50 gram havermeel (havervlokken even fijnmalen)
 • 45 gram suiker
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel koekkruiden
 • Snufje zout

Ik weeg alles af en doe dit alvast in bakjes. Zo is het straks een kwestie van bij elkaar gooien en ben ik snel klaar. De noten breek ik in kleinere stukken en de cranberry snij ik in wat kleinere stukjes.

In een pannetje verwarm ik langzaam de boter, koekkruiden en een snufje zout. Op laag vuur, let op dit mag niet koken. Als de boter bijna gesmolten is kan je het vuur al uitzetten. Het laatste stukje smelt vanzelf door de warmte.

Ondertussen begin ik met het maken van mijn beslag. In een kom doe ik de 2 eieren en mix dit met een handmixer wat luchtig. De suiker voeg ik toe en mix dit samen goed. De gesmolten boter mag bij dit eier- suikermengsel.
Weer goed mixen met de handmixer op een lage stand. Nu voeg ik de havervlokken toe en havermeel terwijl de handmixer aanstaat.
De noten en cranberry voeg ik ook toe en als dat alles goed gemixt is dan telkens een beetje van de tarwe meel erbij totdat het een kleverige massa is. Met een houten spatel schep ik alles goed door.

Baktijd

Met een lepel maak ik platte koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak het formaat wat jij lekker vindt. Hoe groter en hoe dikker, hoe langer ze in de oven moeten. Voor platte medium koeken heb ik ze 20 minuten gebakken op 180 graden, daarna omgedraaid en nog eens 4 minuten. Bij de eerste keer bakken vooral goed in de gaten houden. Elke oven is weer anders.

Laten afkoelen en klaar zijn je heerlijke Cranberry Noten Koekjes! Er zit een lekkere bite aan maar zijn ook nog een beetje chewy.

Genieten maar

Tips

 1. Ik heb de noten en pitten gebruik die ik in huis had. Je kan variëren met welke je gebruikt.
 2. De volgende keer halveer ik het formaat van de Cranberry Noten Koekjes. Ik denk dat ze dan nog lekkerder zijn. Ook heb ik dan rond de 30 koekjes en dus een mooi aantal om bijvoorbeeld te trakteren.
 3. Je kan de koekkruiden eruit laten. Ik vond een beetje kruidiger koekje wel lekker. Je kan ook alleen kaneel toevoegen.
 4. Havermeel maak je binnen een paar minuten zelf. Doe wat havervlokken in een hakmolen, even laten draaien en je hebt je eigen havermeel.
 5. Normaal roomboter kan je ook gebruiken.
 6. Andere lekkere Good Mood Mama koekjes inspiratie
 7. Duurzamer bakken? Gebruik eens een siliconen bakmat! Deze kan je hergebruiken.
cranberry noten koekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.