Wasnoten Shampoo, een simpel en duurzaam DIY recept

wasnoten shampoo

Een tijd terug plaatste ik een blog met de vraag; Too Poo Or Not Too Poo. In het kort ging die blog over shampoo-vrij door het leven gaan, of met alleen biologische of natuurlijke shampoo. Wil je meer weten? Lees dan het artikel terug. Ik ga in deze blog meer in op Wasnoten Shampoo.
Ik ben een low pooer. Dat betekend dat ik wel mijn haar was maar met biologische shampoo, of natuurlijke producen. En maar 1 of 2 x in de week.

Sinds ik erachter ben gekomen dat Abygail als baby op wasmiddel en wasverzachter allergisch reageert, ben ik overgestapt naar Seepje. Dit is wasmiddel op basis van wasnoten. Zeepschillen, vruchtschillen etc. Sindsdien geen rare allergische reacties meer voor haar, geen micro beads in de natuur en een schone was.

Dat wasnoten voor veel meer doeleinden te gebruiken zijn, wist ik niet! Bij het zoeken naar een wasnoten shampoo recept kwam ik allerlei andere leuke en handige dingen tegen waarvoor wasnoten te gebruiken zijn. Ook is er een ander merk van wasschillen; Ecozone. Je krijgt een grote zak verpakt in een leuk katoenen zakje.

wasnoten

Waar kan je wasnoten allemaal voor gebruiken?

Dit is wat ik heb gevonden bij verschillende bronnen:

  • Insecticide spray voor planten; doe wat van het basisrecept in een plantenspuit en spray je planten ermee in.
  • Wasnoten Shampoo: basisrecept of Good Mood Mama recept. Laat het haar glanzen, doorkambaar, minder snel vet en kan eventueel luizen tegengaan.
  • Dieren shampoo; zelfde als bij normale shampoo hier boven. Let wel op dat het niet in de ogen komt en goed uitspoelen.
  • Wasmiddel; gewoon de schillen in een zakje. Zo’n 4 hele of 8 halve en die gaan 3 wasbeurten mee. Voeg eventueel wat baking soda toe bij de voorwas als er vlekken zijn. Of smeer de vlek direct in met (biologisch) afwasmiddel. Eventueel scheutje azijn als wasverzachter. Al hebben de wasnoten ook de eigenschap om de was te verzachten. Het basis recept wat ik hieronder vermeld, kan je ook gebruiken als vloeibaar wasmiddel.
  • Afwasmiddel; bacterie dodend, lost vet op. Voeg wat van het basisrecept toe aan je warme water.
  • Vaatwasmiddel; Voeg wat schillen toe in een zakje in het vaatwasblokbakje.
  • Schoonmaakmiddel; schenk wat van het basis recept in warm water. Of spray in een plantenspuit. Je kan het op verschillende soorten oppervlaktes gebruiken.

De schillen staan een zeep achtige substantie af die anti-bacterieel is. Ook zit er van nature een wasverzachter in.

Ik ga een basis recept maken om voornamelijk nu als Wasnoten Shampoo te gebruiken. Volgens de gangbare manier en volgens een eigen idee die ik heb. Omdat het ook meteen voor andere dingen te gebruiken is maak ik grotere hoeveelheid. Voor shampoo alleen is dit vrij veel. Het is ongeveer 2 weken houdbaar. Het “gangbare” recept zorgt voor een waterige substantie. Ik wilde dit meer shampoo achtig krijgen en het is gelukt!

Recept Wasnoten shampoo

Basis

  • 1 liter water
  • 25 gram schillen (10 stuks)

Extra

  • 5 theelepels arrowroot
  • 3 druppels eucalyptus etherische olie

Breng een liter water aan de kook in een ruime pan, met de wasnoten. Zodra het kookt, vuur zachter zetten. Het schuimt gigantisch en loopt vrij snel over. Op laag vuur ongeveer 10 a 15 minuten koken. Goed blijven roeren.
Na 10 a 15 minuten heb ik de wasnoten eruit geschept met een theezeefje en in een apart bakje bewaard. Deze gaan we nog eens gebruiken ergens voor. (Ik heb een zakje gevuld met ongeveer de helft en een vaat in de vaatwasser ermee schoon gedraaid!)

Het mengsel heb ik in een maatbeker geschonken. 500 ml mag terug in de pan.
In een apart bakje meng ik 5 theelepels arrow root met wat koud water tot een papje. Dit papje voeg ik aan de 500 ml in de pan toe. Goed roerend aan de kook brengen. Let op dit gaat weer gigantisch schuimen, dus zet op tijd het vuur laag. Even een paar minuutjes laten koken en roeren. Daarna van het vuur af. Voeg 3 druppel etherische olie toe indien gewenst.

Ik heb het Good Mood Mama Wasnoten Shampoo mengsel in een glazen fles geschonken. En daarna in een klein knijpflesje.
Het andere basis recept wat in de maatbeker aan het afkoelen is zonder arrowroot, bewaar ik in een aparte fles.

Beide mengsels zijn ongeveer 2 weken houdbaar.

wasnoten shampoo

Hoe wast de wasnoten shampoo?

Het wassen van lichaam en haar verliep heel fijn. Omdat het wat dikker is loopt het niet uit. Ook kan je het flesje schudden. Zo ontstaat er schuim waarmee je kan wassen. Het ruikt fris en irriteert niet. Mijn haar voelt na het opdrogen goed aan. Het is schoon, niet vet en goed doorkambaar. Ik ben benieuwd of dit ook zo blijft na een paar wasbeurten.

Na 2 wasbeurten met Wasnoten Shampoo; Het valt niet tegen maar ik vind mijn haar wat stug nu. Mijn hoofdhuid is kalm en jeukt niet. Het kan zijn dat ik meer of minder wasnoten in het mengsel moet doen. Of dat het aan de arrowroot ligt of dat mijn haar moet wennen. Het is een kwestie van uitproberen en je eigen ideale mengsel maken.
De wasnoten zal ik vooral blijven gebruiken voor mijn kleding was en nu ook zo af en toe voor mijn vaatwasser! Van de lente ga ik proberen hoe het werkt tegen luizen op mijn planten.

Tips

  1. Blijf er echt bij en gebruik een ruime pan. Hier schuimde het Wasnoten Shampoo mengsel  zo erg dat het overliep.
  2. Wil je schuim? Klop het mengels op in de pan of gooi het in een blender. Zo krijg je een stevig schuim. Dat wast ook fijn. Het zakt iets in maar je kan zovaak schuimen als je wilt. Het schuimt beter bij het arrowroot mengsel.
  3. Je kan ook wat in een klein potje gieten en dat met de deksel erop goed schudden.
  4. Etherische olie is optioneel. Wasnoten ruiken niet heel lekker maar de geur vind ik niet storend. Wat druppels van de geur naar jouw keuze maakt het wel lekker.
  5. Ik heb een zakje met ongeveer de helft van de gekookte wasnoten gevuld. Deze heb ik in het vaatwasblokbakje van mijn vaatwasser gedaan. Mijn vaat kwam hier prima schoon mee uit!
  6. De hardheid van het water speelt een rol bij hoeveel wasnoten je het beste kan gebruiken. Het is een kwestie van proberen. Voeg een nootje toe of minder.

Bestellen

Online, supermarkten en eco shops. Ecozone en Seepje wasnoten en vloeibaar zijn inmiddels vrij makkelijk te krijgen.
Met de witte was heb ik geen problemen trouwens. Komt er schoon en wit uit. Ik doe wasnoten in een zakje en gooi deze in de trommel. Als de was klaar is haal ik dit meteen eruit en leg het zakje apart. Ik doe eens schepje baking soda in het voorwasprogramma bakje. En erge vlekken smeer ik in met (biologisch) afwasmiddel.

Linkjes

14 reacties op “Wasnoten Shampoo, een simpel en duurzaam DIY recept”
    • Hoi Dorothé,
      Echt heel erg schuimen zoals reguliere (niet bio) shampoos zal het niet doen. Het schuimt wel “meer” dan andere home made producten die ik heb gemaakt. Je kan het ook van te voren laten schuimen en dan met de schuim wassen. Schud het flesje heel hard of sommige mensen doen de shampoo in de blender om te laten schuimen.

      Veel was plezier!

  1. Ik zoek online, maar kan niet vinden…:
    Is het mogelijk om de wasnoten-shampoo wat in te dikken en vooral waarmee?
    Ikzelf denk aan maizena of zoiets….

    Andere vraag:
    Ik heb het in de vaatwasser gebruikt (2 wasnoten in een zakje in het bestekbakje), maar het glaswerk heeft een doffige/vettige aanslag. Doe ik wat fout of kan het anders/beter?

    • Voor de vaatwasser heb ik zelf meer wasnoten gebruikt, een stuk of 5 en eventueel wat vaatwas zout erbij tegen vettigheid.

      Het indikken ben ik nog niet aan toe gekomen… er bestaat ook arrowroot wat ik voor sausjes gebruik. Maar helemaal hetzelfde als de gangbare shampoo zal het nooit worden natuurlijk. Kwestie van proberen en testen.

  2. Heb je ondertussen al een oplossing gevonden voor de stugheid van je haren? Ik ben om dezelfde reden gestopt met het wassen van mijn haren met zeep, maar zou graag een manier vinden om er opnieuw aan te beginnen zónder die bijwerking. Als “conditioner” gebruik ik trouwens een mengeling van azijn en water (50/50), mijn haar is nog nooit zo zacht geweest! (Maar wel plomp dus als ik het met zeep was ipv shampoo)

    • Nee ik ben gestopt met deze zoektocht. Ik ben voor de tweede keer zwanger geweest, bevallen en ontzwangeren. En door de hormonen kon ik weer van voor af aan beginnen met alles onderzoeken. Ik gebruik nu gewoon bio shampoos en conditioner en ik wissel ze af en doe het maar 1x in de week wassen. Goede tip van azijn verdunnen met water trouwens. Die ga ik onthouden!

      • Dat doe ik altijd al, azijn op het laatst inspreken met half om half azijn met water, veel zachter haar, omdat het water ontkalkt door de azijn. Dit doe ik ook in het wasverzachter bakje bij de wasmachine, fijne zachte was, ik heb geen wasverzachter nodig, doe het in een spray bus of plantenspuit, hier spuit ik ook de badkamer mee, daarna drogen, en geen strepen, heb ook nooit kalkaanslag in badkamer of keuken tegels of kranen, vuile pannen, een beetje backing soda, spuit pure azijn erbij, even door elkaar, 10 minuten laten inwerken, borstel of spons erdoor en nog nooit zo’n schone pan gehad. Doe er je voordeel mee, lekker goedkoop, en geen chemische middelen nodig.

        • Ik begin azijn ook steeds meer te waarderen inderdaad. Het is nu vast schoonmaakmiddel voor de badkamer en toilet. En daarnaast inderdaad soms door de wasmachine. In mijn haar ben ik nog steeds niet zo enthousiast maar misschien nog wat meer verdunnen. Thanks voor de tips!

    • Hi allemaal,

      Die stugheid van je haren is heel goed op te lossen door het na te spoelen met een mengsel van 20% appelazijn en 80% water. Over je haar heen gieten, ongeveer 1 minuut of langer laten zitten en dan uitspoelen. Nadat je dit ongeveer 3 wasbeurten achterelkaar hebt gedaan gaat je haar hier aan wennen en wordt het heerlijk zacht. De truc is dan om niet meer te wisselen naar je oude shampoo. Maar te blijven wassen met Reetha of wasnoten. Het gaat erom dat de schubjes van het haar gesloten moeten worden omdat het anders door het kalk dat in het water zit stug wordt.

      Veel plezier! Ik was vooraf sceptisch en bang dat mijn haar zou gaan stinken. Maar het is niet zo gelukkig. Het is echt heel fijn voor je hoofdhuid en haar.

    • Tegenwoordig kan je Seepje in reguliere supermarkten zoals de AH kopen. Ik bestel graag online bij bijvoorbeeld Big Green Smile of De online drogist.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.