De Bewuste Mama, een uitleg van mijn visie

de bewuste mama

Een titel zegt altijd veel en schept bepaalde verwachtingen. Denken jullie nu bijvoorbeeld dat er een blog volgt over geiten wollen sokken, borstvoeding, vegan, Rapley en dragen met een draagdoek? Ik gooi meteen maar wat clichés op tafel die ik gehoord heb als er gesproken wordt over “De Bewuste Mama” en bewust leven. Het woord bewust is bijna direct gelinkt aan biologisch, natuurlijk en een aantal van bovengenoemde zaken. Ook wel logisch want bij bewuster leven kan je kiezen voor dingen die dichter bij onze natuur liggen en daar kunnen zulk soort hot topics ook bij horen.

Mijn definitie van De Bewuste Mama

Als ik spreek over De Bewuste Mama bedoel ik dat heel anders eigenlijk. Voor mezelf is ‘bewust’ gelinkt aan ‘wakker’ zijn. Na slapeloze nachten gebeurd dit pas als er wat koppen koude koffie op zijn. Als ik geluk heb want ook soms is dat niet voldoende en kom ik de dag door als een mombie.

Wakker en bewust in het leven staan, in de keuzes die je maakt, is mijn definitie van De Bewuste Mama. Ik maak mijn keuzes vaak niet omdat een ander het doet of omdat ik er groot mee ben geworden. Nee, ik koop of doe bewust iets wel of niet omdat ik erover nadenk. Het wel of niet doen is beide een keuze. En dan kan het gaan om dingen die dichtbij of veraf staan van boven genoemde clichés.

Ik kies namelijk wel bewust voor onder andere borstvoeding, biologische eten en natuurlijke verzorging. Maar tegelijk ook voor wegwerp luiers, items kopen bij grote warenhuizen, snacken, af en toe eens flink snoepen enzovoort. En dan nog is een keuze geen garantie. Lukt de borstvoeding straks niet? Dan ben ik blij dat er kunstvoeding is. Tot 1 jaar ben ik streng qua suiker voor een kind maar mijn dochter van bijna 5 krijgt echt wel suiker nu; bewust! Want met uitsluiting denk ik dat je alleen maar meer verlangen opwekt.

de bewuste mama

Bewuste Keerzijde

Er is ook een keerzijde. Het bewust wakker leven kan vermoeiend zijn. Bij een leuk kussentje van de Hennes vraag ik me altijd wel af of er niet een kindje in een arm land hard heeft moeten werken ervoor terwijl mijn kindje alleen maar erop hoeft te kwijlen. Er is zelfs een periode geweest dat ik ‘gek’ werd van De Bewuste Mama zijn. Als het eenmaal komt is het een niet te stoppen sneeuwbal effect. Die periode kon ik niet meer genieten van voeding omdat alles wel een slechte kant had. Ook durfde ik me met niks meer te verzorgen; bang voor eventuele schade aan lichaam en de wereld.

Gelukkig heb ik mijn balans weer gevonden. Nu hanteer ik als bewuste mama een balansmethode. Voor ongeveer 70% leef ik gezond en maak ik “goede” keuzes. Grotendeels met vers koken en goede verzorgingsproducten. De andere 30% is bewust echt doen wat ik wil en ervan genieten. Snoepen, fastfood en shoppen bij bepaalde warenhuizen horen daarbij. Dit voelt goed voor mij. Want boven alles geloof ik in een Good Mood en Happy Vibes.

Ook naar andere mama’s en hun keuzes. Vaak zijn er misverstanden tussen mama’s die anders denken. Maar dit zou niet zo moeten zijn. Ieder mag zijn of haar keuzes. Die hoeven niet hetzelfde te zijn en dat is oké. Ik probeer alleen wel om het zelf nadenken te motiveren en stimuleren. Waarom kies je voor iets?

De Bewuste Mama

Ik denk dus dat het vooral belangrijk is dat je leert nadenken over waarom je iets doet. Zowel voor jezelf als in de opvoeding van je kinderen. Daarnaast is het accepteren dat anderen verschillende keuzes kunnen maken en dat ook dit prima is, ook belangrijk. Samen kunnen we zorgen voor die Happy Vibes waarmee we onze leefwereld aangenamer maken en een toekomstige generatie laten opgroeien die wakker, liefdevol en bewust is.

Hoe bewust en wakker zijn jullie?

Good Mood Mama definitie van De Bewuste Mama; Het wakker en bewust zijn van de opties en keuzes die er zijn in het leven. Om vervolgens een eigen keuze maken om iets wel of niet te doen. Ook het vermogen om andermans andere keuze te respecteren en waarderen en bespreekbaar te maken op een positieve manier is een belangrijk onderdeel.

Linkjes

Meer blogs van mijn hand

de bewuste mama

Bewuste keuze maken met energie!

Gastblog voor Happy Mommy januari 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.