Champignon Olijven Ricotta Saus, een snel en simpel recept

Champignon Olijven Ricotta Saus

Ik heb al vele carbonara variaties gedeeld op mijn site. Deze Champignon Olijven Ricotta saus is ook een variatie, maar de combinatie van deze specifieke ingrediënten is zo lekker samen dat ik er een nieuw recept van maak.

Carbonara is met room en ik maak het meestal met ricotta. En dat is geen room. Al eerder heb ik uitgelegd wat dit is; voornamelijk vetvrij en zoutarm! Ideaal als basis voor sauzen. Verdunnen met water of (plant) aardige melk en de basis is gelegd.

Recept Champignon Olijven Ricotta Saus

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Bakje ricotta
  • Bakje champignons
  • Groene (knoflook) olijven
  • Scheutje (plantaardige)melk of water
  • Verse peterselie
  • Tzatziki kruiden
  • Gedroogde bieslook
  • Peper en zout

Of in plaats van tzatziki kruiden, gedroogde: knoflook, uienpoeder en peterselie.

Versnipper het uitje en de knoflook. De olijven en champignons snij ik ook fijn maar dit is naar eigen smaak, het mag ook grof. In een pan verwarm ik wat olie en verhit ik eerst het uitje en daarna de knoflook. Ik voeg de gedroogde kruiden toe en bak even mee. Vervolgens de champignons stukjes en als die even een aantal minuten meegebakken hebben, dan voeg ik de olijven stukjes toe. Goed roeren.

De ricotta voeg ik toe en weer roer ik alles goed door. Daarna voeg ik telkens een beetje havermelk toe, net zolang totdat het de gewenste dikte heeft. Knip of snij de peterselie fijn en voeg toe. Wat peper en zout en even op laag vuur laten pruttelen. Roer af en toe door. Na ongeveer 15 minuten proef ik voorzichtig (heet!) en voeg ik nog de kruiden toe waar behoefte aan is.

De Champignon Olijven Ricotta Saus is lekker met pasta en kaas, afgetopt met wat pecannoten.

Eet smakelijk!

Champignon Olijven Ricotta Saus

Tips

  1. Het maakt niet uit welke melk je gebruikt Kokosmelk uit blik zou zelfs kunnen al bepaald dat wel heel erg de smaak en wordt het een totaal ander gerecht. Water kan ook al maakt dit het minder romig.
  2. Andere ricotta inspiratie.
  3. Je kan uiteraard de olijven naar keuze kiezen. Ik vond de toegevoegde waarde van de knoflook olijven wel erg lekker. Ik heb ongeveer een half bakje gebruikt maar dit is naar eigen smaak.
  4. De tzatziki kruiden zijn veel gebruikt in mijn keuken en deze bestel ik bij Pit&Pit. De losse kruiden die ik benoem zijn onderdeel van deze mix. Het kan ook zonder maar het zorgt wel voor de lekkere smaakdimensie.
  5. Elke champignon kan je wel gebruiken. Ik vind kastanje of de normale witte lekker voor dit recept. Maak ze schoon met een stukje keukenpapier of een theedoek en veeg eventueel zand gewoon weg.
  6. In plaats van ricotta en kruiden kan je ook een bakje Paturain gebruiken. Snel en simpel, maar minder gezond. Hierin zit veel meer zout en toevoegingen.
  7. Ik bak tegenwoordig alleen nog maar in Riess of Greenpan pannen. Dit zijn bewuste en gezonde keuzes. De Greenpan heeft geen ongezonde anti aanbaklaag en heel veel meer voordelen.
  8. De Champignon Olijven Ricotta Saus is hier voldoende voor 2 dagen. Het is ook lekker over de rijst of een stukje (vega)vlees.
  9. Saus te dun? Even laten inkoken op laag vuur zonder deksel, het vocht verdampt vanzelf. Of gebruik een verdikkingsmiddel zoals arrowroot. Is je saus te dik? Voeg dan meer vocht toe.
  10. Citroen Broccoli Carbonara is ook zo onwijs lekker in smaken die passend zijn.
citroen broccoli carbonara

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.