Gingerbread koekjes, een bakrecept voor koekmannetjes (en vrouwtjes)

gingerbread koekjes

Mmm tijd voor gingerbread koekjes! De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Hier waar ik nu woon ook wel de carnavalsvakantie genoemd. Als Hagenees zal ik nooit carnaval snappen denk ik. Ik hou van een feestje en verkleden maar dit is voor mij echt gekte. Een week lang alles op z’n kop. Bijna niemand is op het werk, alles mag opeens en op een woord van vriendelijk hoef je overdag niet te rekenen. Maar ieder zijn of haar feestje en die week kom ik wel door. Het heeft ook gezellige kanten gelukkig. Op werk betekend dat dit jaar 2 weken vakantie. Extra tijd voor leuke activiteiten met de kinderen.

Buiten het thema carnaval is ook het thema sprookjes actief in deze vakantie. Daarvoor heb ik 3 gerechten bedacht om met de kinderen te ondernemen. Waaronder deze Gingerbread Koekjes! In het nieuwerwetse sprookje van Shrek ben ik nog meer gaan meeleven met dit koekmannetje. Ik heb mijn eigen koekmannetje tot leven geroepen in dit lekkere recept voor ongeveer 18 koekjes. Het is geen gezonde variant geworden. Dus een heerlijk bewuste guilty pleasure. Het moet wel even rijzen maar ik heb voor een snelle variant gekozen en dat werkt prima.

Recept gingerbread koekjes

  • 325 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml karamel stroop
  • 125 gram roomboter (gras)
  • 75 gram basterd suiker ( ik had 40 gram kokossuiker en 35 gram lichtbruine basterd suiker)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 2 theelepels gember poeder
  • 1 a 2 eetlepels water of melk
  • Snufje zout

Glazuur

  • Poedersuiker
  • Water
  • Bieten poeder (of druppel siroop)

De roomboter in een kom met de stroop, suiker, melk, zout, gember, kaneel en koekkruiden. Roeren totdat er een mooi mengsel ontstaat. Daarna mag het zelfrijzend bakmeel erbij en kneed je goed tot een mooi egaal deeg. Vorm een bal en doe hier plastic folie omheen. Sla of druk het plat en leg voor minimaal 30 minuten weg om te laten rijzen en te laten rusten.

Na minimaal een half uur haal je het deeg eruit. Bestuif je werkplek met wat bloem. Rol uit tot een mooie plak van ongeveer 3 a 4 millimeter. Steek de vormpjes uit en rol het deeg wat over is op en steek weer opnieuw vormpjes uit net zolang totdat het deeg op is.

gingerbread koekjes

De Gingerbread Koekjes mogen in een voorverwarmde oven van 200 graden ongeveer 10 minuten. Laat even koelen na het bakken want ze komen zacht de oven uit! En dan kunnen ze breken als je ze te snel van het bakblik haalt.

Laat goed koelen en versier daarna eventueel met glazuur.

Glazuur

Poedersuiker met heel klein beetje water mengen. Je gebruikt al snel te veel. Telkens een paar druppel en roeren tot een dikke massa.

Voor kleur heb ik een klein beetje bietenpoeder toegevoegd. Maar je kan ook een druppel siroop toevoegen. Ik heb wat van het witte glazuur in een apart bakje geschept en hierbij snufje bietenpoeder. Goed roeren en voeg eventueel meer toe als je de kleur heftiger wilt. Er is vrij weinig nodig voor goed resultaat.

Met een saté prikker ben ik de koekjes gaan versieren. Het nog natte glazuur op je koekje kan je ook bestrooien met kokosrasp, hagelslag etc.

Superleuk deze Gingerbread Koekjes als traktatie, als bak activiteit met kinderen of gewoon omdat het zo lekker is!

Enjoy!

Tips

  1. Gebruik je meel naar keuze. Vergeet geen rijsmiddel toe toevoegen als baking soda, gist etc als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt.
  2. Andere vormpjes uitsteken kan natuurlijk ook gewoon. Het blijven heerlijke koekjes.
  3. De koekkruiden kan je ook geheel door kaneel vervangen en andersom.
  4. De roomboter op kamertemperatuur is voldoende. Door het roeren en daarna kneden wordt het gelijk verdeeld. Grasroomboter is sneller zacht, daarom heeft dat mijn voorkeur.
  5. Koekjes bakken is leuk en lekker! Deze koekjes met hazelnootmeel zijn een echte aanrader of wat dacht je van honingkoekjes?
gingerbread koekjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.