Lichamelijke klachten, hoe ga je ermee om? Een flinke uitdaging

Waarom voor collageen supplementen kiezen? naalden

We hebben allemaal maar 1 lichaam en gelukkig leren we steeds meer hierover. Ook over het belang van een gezonde geest. Ideaal is een perfecte balans tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ik heb de afgelopen jaren veel te maken gehad met lichamelijke klachten naar aanleiding van chronische ziektes. Het was, en is nog steeds, vaak een flinke uitdaging. Maar hoe kan je nou het beste hiermee omgaan?

Geestelijke klachten

Stress, depressie, burn-out en veel meer klachten die bij een geestelijke onbalans horen. Steeds vaker hoor je het, en steeds meer aandacht en openheid is hierover. En gelukkig maar! Want heb je zware geestelijke klachten dan voel je dit ook lichamelijk. Probeer geestelijke klachten serieus te nemen en durf om hulp te vragen. Dit kan bij bekende mensen maar ook bij onbekenden. Er zijn veel hulplijnen en websites waar je terecht kan. Laat je informeren door je huisarts of andere specialist. Neem je geestelijke klachten serieus, en de lichamelijke klachten die hierbij horen kunnen ook weer weggaan als er verbetering komt. Ik heb een burn-out gehad en daarna gingen gelukkig alle lichamelijke klachten weer weg. Ik blijf wel prikkelgevoelig maar heb geleerd om beter en sneller grenzen aan te geven.

lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten ouderdom

Eerlijk is eerlijk, bij ouder worden komen ook lichamelijke klachten. Het hoeft niet, maar vaak gaat dit wel gepaard met ouderdomsslijtage. Vaak hoor je bijvoorbeeld klachten als een versleten rug, of nek. Ook wel bekend als een rug- of nekhernia. Bij een hernia is er een tussenwervelschijf niet op z’n plekje. Kan door slijtage komen, door een ongeluk of pech. Ik ken veel mensen in mijn omgeving hiermee en het is echt heel vervelend. Doordat het tussenwervelschijfje niet op z’n juiste plek zit bekneld het vaak zenuwen met als gevolg armen of benen die niet goed functioneren en veel pijn. Laat dit niet onbehandeld en onderneem actie! Dat kan via je huisarts/ziekenhuis of kies voor een betrouwbare kliniek waar de wachtlijsten vaak korter zijn.

Maar ook lichamelijke klachten als slechter zicht en gehoor wat afneemt zijn veel voorkomend. Gelukkig is in beide gevallen veel te doen! Tegenwoordig heb je hele hippe en kleine gehoorapparaatjes, en voor je ogen zijn er veel fijne oplossingen. Veel lastiger is het als je heupen versleten zijn. Dit vraagt vaak een medische ingreep tot het helemaal vervangen een heup. Oftewel een heupprothese. Een heupprothese operatie kan in een regulier ziekenhuis maar zeker ook in een betrouwbare medische kliniek. Met als groot voordeel dat je vaak sneller wordt geholpen.

lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten chronische ziekte

Maar lichamelijke klachten kunnen ook komen door (chronische) ziekte. Denk aan al die mensen die afgelopen jaar lange tijd moesten herstellen na een hevige vorm van corona. En soms is 100% herstel geeneens meer mogelijk. Ik heb de afgelopen 2 jaar moeten leren omgaan met een chronische auto-immuunziekte PBC. Mijn galwegkanaaltjes zijn chronisch ontstoken waardoor mijn lever snel achteruit gaat. Daarbij kreeg ik gratis en voor niets vrij heftig reuma erbij. Ook een auto-immuun ziekte. Van beide ervaar ik zware lichamelijke klachten. Voor de PBC is gelukkig een behandelplan wat niet zwaar is en die goed aanslaat. Voor de reuma is het helaas anders. Nog steeds zijn we op zoek naar een passend medicijn dat ervoor zorgt dat mijn leven normaler wordt.

Voor beide chronische ziektes is het een kwestie van leren omgaan met de lichamelijke klachten en hoop blijven houden. Maar hoe doe ik dat? Ik probeer eerst mijn geestelijke gezondheid goed te peilen, met wilskracht en positiviteit is al de helft van mijn strijd gestreden. Het is volhouden en zoeken naar dingen die wel mogelijk zijn. Gelukkig lukt me dat goed met de fijne mensen om me heen. En dankzij het wonen in Nederland. Er is een vangnetje vanuit de overheid wat betreft een inkomen. Uiteraard heb ik zware periodes, maar die laat ik dan ook toe. Dat hoort erbij. Zolang ze niet gaan overheersen, is er niks aan de hand.

naalden injectie

Kleine stapjes

Door mijn eerdere burn-out heb ik al goed geleerd om met kleine stapjes om te gaan. Kijken naar mogelijkheden en geef goed je grenzen aan. Dat helpt me nu heel erg. Het omgaan met prikkels, of beter gezegd het niet kunnen omgaan met prikkels, is een ander verhaal. Maar ik accepteer en herken dit nu en spreek mezelf uit. Of ik zoek even de rust op. Voor zover mogelijk als mama van 2 jonge meiden. Maar waar de jongste bijvoorbeeld een dutje doet, dan probeer ik dit ook te doen. Ik blijf veel thuis, en dankzij de coronaperiode is er heel veel (bijna alles) vanuit huis mogelijk. Ik probeer dus mijn lichamelijke klachten niet te negeren, ermee om te gaan en te kijken naar wat mogelijk is.

Het is een zwaar en intensief proces maar zodra je meegaat in de flow, hoef je niet te vechten en dat scheelt al veel energie. Je leert mensen kennen, bepaalde contacten vallen weg waar andere contacten juist opeens versterken. Confronterend en mooi tegelijk. Verandering is wat gebeurd, ook al voelt het alsof ik stil sta doordat ik zo beperkt ben door mijn lichamelijke klachten. Maar dat is specifiek voor mijn lichamelijke klachten, mijn weg. Gelukkig is er voor veel een snellere oplossing zoals een operatie in een regulier ziekenhuis of een goede kliniek! Belangrijkste is dat je goed naar je eigen lichaam luistert en niet klachten negeert. Pak ze aan, en wees lief voor jezelf!

Ervaar jij geestelijke of lichamelijke klachten? En zo ja welke? Je mag me ook altijd een email sturen op selena@goodmoodmama.nl

Handige linkjes

Deze blog is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.