Rabarber Aardbei Dadel Jam, een eenvoudig recept met 3 ingrediënten

rabarber aardbei dadel

De rabarbers zijn er weer! Twee jaar geleden was ik hier niet blij van geworden. Voor die tijd had ik het geeneens herkent. Een groot voordeel van seizoensgroenten eten is dat het betaalbaar is maar vooral ook dat je nieuwe dingen leert kennen. De smaak heeft me erg verrast. Het is een fris zure smaak. Ideaal in een jam. En dat heb ik er dan ook mee gemaakt; Rabarber Aardbei Dadel Jam! Er zijn maar 3 ingrediënten nodig om deze frisse compote te maken. Heerlijk op brood.

Recept Rabarber Aardbei Dadel Jam

  • Rabarber, 2 stengels, 200 gram
  • Aardbeien, 100 gram
  • 8 dadels

Snij een stukje van de uiteindes van de rabarber. Er blijven bij mij altijd draden hangen en die trek ik ermee af. Snij de rabarber in stukken. De aardbeien doormidden en de dadels ook in stukjes.
Dit alles mag in een pan zonder water. De eerste 5 minuten roer ik goed door en worden de aardbeien lekker zacht.
Eerst dacht ik dat het nooit een jam zou worden maar na ongeveer 8 minuten begon de de rabarber zachter te worden.
Blijven roeren en na ongeveer 15 minuten is alles lekker zacht en heb je een mooie compote. Proef of het naar je smaak is. Eventueel nog dadels erdoor of een schepje (kokos)suiker, honing of andere zoetmaker.

Schenk de Rabarber Aardbei Dadel Jam zo in een pot of maak het gladder met een staafmixer en klaar!

Tips

  1. Je kan dit invriezen. Zo heb je altijd lekkere jam in huis.
  2. Lekker om op koekjes te doen.
  3. Laat het eerst afkoelen voordat je het in glas giet. Door de plotselinge warmte kan glas springen.
  4. Je kan speciale Mason Jars kopen, online of in de winkel, maar je kan ook glazen potjes van bijvoorbeeld groente bewaren. Wel goed schoonmaken en een uitkoken.
  5. Ook lekker bij een kaasplankje.
  6. Heerlijk op brood. Maar net zo lekker in bijvoorbeeld een Trifle, op een pannenkoek of door de yoghurt.
  7. Dadels zijn altijd een goed idee voor in huis. Om te koken, bakken of om zo te snacken.
rabarber jam

Extra Recept

Hou wat apart van de jam en voeg er wat water aan toe zodat het wat dunner wordt. Ik heb ongeveer 1/3 jam en 2/3 water aangehouden. Maar het is maar net wat je zelf lekker vindt. Giet het mengsel in een ijsvormpje en geduld hebben.

Heerlijk afkoelen met deze friszure, zoete ijsco’s!

rabarber aardbei dadel ijsco

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.