Het is me gelukt! Op de valreep heb ik toch een leuk paasrecept gevonden. Dit past perfect op de paastafel. Of is lekker bij de koffie, thee, chai of warme choco. Sinaasappel Kokos Boterkoek. Ik hou van boterkoek, soms kan ik hier echt behoefte aanhebben. Dit recept is een heerlijke guilty pleasure. Roomboter en suiker bommetje. Soms kies ik er bewust voor. Het recept is helemaal niet moeilijk. Ik heb 2 medium bakblikjes gevuld maar je kan ook 1 groter bakblik vullen of 4 kleintjes. Dit recept is snel en simpel maar heeft echt tijd nodig om af te koelen. Maak het bij voorkeur de dag van te voren of ’s avonds.
Recept Sinaasappel Kokos Boterkoek
- 250 gram suiker (ik had licht bruine basterd suiker)
- 200 gram bloem (tarwe)
- 200 gr roomboter (grasboter)
- 50 gr kokosrasp
- 1 ei
- 1 sinaasappel (Schil en 1 eetlepel sap)
- Zakje vanille suiker (8 gram)
- Snufje zout
- 4 eetlepels water (25 ml)
Doe 50 gram van de suiker in een pannetje met 4 eetlepels water en 1 eetlepel sap van de sinaasappel. Rasp ondertussen het oranje deel van de schil. Niet het wit!
Verwarm het pannetje met suiker, sinaasappelsap en water. Roer rustig op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Voeg dan de rasp van de schil toe. Laat nog even koken voor 2/3 minuten en zet dan het vuur uit.
In een kom mag de rest van het suiker, vanille suiker, boter en een snuf zout. Ik verwarm de oven voor op 180 graden en zet de kom met boter en suiker even voor 1 a 2 minuutjes erin. De boter is nu mooi zacht. Met een garde maak ik er een mooi glad mengsel van. Het ei breek ik in een apart kommetje en giet bijna alles erbij. Ik hou ongeveer een eetlepel ei achter om straks te gebruiken. Mix het ei erdoor, de kokosrasp en dan langzaam het bloem. Mix tot een mooi egaal mengsel ontstaat. Als laatste het sinaasappel suiker mengsel erbij en dit roer ik erdoor met een spatel.
Leg wat bakpapier onderin de bakvorm en verdeel het mengsel erin. Ik giet het achtegebleven ei erover en strijk uit met een kwastje.
30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Nu komt het moeilijkste… Laat afkoelen! De boter moet harden anders valt de koek uit elkaar. Laat eerst koelen tot kamertemperatuur en daarna in de koelkast.
Enjoy!
Tips
- De Sinaasappel Kokos Boterkoek is heerlijk stevig van buiten en wat zachter van binnen. Een echte boterkoek! Wil je het iets steviger? Gebruik dan minder kokos of iets meer bloem.
- In plaats van kokosrasp kan je ook geschaafde amandelen gebruiken.
- De sinaasappel kokos boterkoek rijst in de oven en zakt daarna weer in als het eruit is. Dit hoort.
- Grasroomboter is al zachter en fijn om mee te werken.
- Gebruik bij voorkeur een biologische sinaasappel. Dit omdat we de schil gebruiken. In bio sinaasappelschillen zitten minder schadelijke chemicaliën.
- Op zoek naar een rasp of schaaf? Er zijn veel soorten!
- Deze no bake citroen taart is ook echt een aanrader of wat dacht je van een simpele pina colada taart?
Handige linkjes
Sommige linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn