Suikervrije Verjaardagstaart, een gezond en eenvoudig recept

suikervrije verjaardagstaart

Ik deel graag deze Suikervrije Verjaardagstaart met jullie. Bij tips onderin staat een edit voor jullie bewustwording over dit recept.

De verjaardag van je kind, een hele happening voor verse mama’s. Zeker een eerste verjaardag. Ik wist niet wat me overkwam en maakte me zorgen over dingen waarvan ik geeneens wist dat ik me zorgen zou maken. Allemaal met het besef dat ze pas 1 wordt.. Geheel bewust wat er die dag gebeurd is ze niet!

Tot haar eerste jaar ben ik vrij strikt met geen toegevoegde suikers in haar voeding. En op haar verjaardag leek het me dan ook geen goed idee om ineens een suikerbom taart neer te zetten. Daarbij wilde ik graag een taart maken wat helemaal haar smaak is. En natuurlijk laten zien dat ik als verse mama een mooie, lekkere en verantwoorde taart kan maken voor mijn meiske.

Er volgden vele baksessies met tranen, zweet en frustratie. Veel taarten in de prullenbak. En net op het moment dat ik dacht van ‘bekijk het maar’ kwam daar opeens een pareltje uit mijn handen. Perfect!

Recept Suikervrije Verjaardagstaart

  • Babykoekjes zonder suiker 200 gram
  • Roomboter 75 gram
  • Verse jus 450 ml
  • Griekse yoghurt 250 ml
  • 2 bananen
  • Doosje diepvries bosvruchten
  • Gelatine
  • Ongeslagen slagroom
  • Vanille poeder

Bodem

Voor de bodem van de suikervrije verjaardagstaart heb ik twee pakjes baby koekjes vermalen. Dat mix ik met ongeveer 75 gram gesmolten roomboter. Deze mix schep ik in een hartvormige siliconen vorm. Druk het licht aan. De bovenkant maak ik wat ruw met een vork

suikervrije verjaardagstaart en taart

Taart

De gelatine bereiden zoals de verpakking aangeeft. Bereid voor 1 liter vocht. Vervolgens de bananen prakken, Griekse yoghurt erbij en de 400 ml verse jus. Goed mengen en wat vanille poeder erbij.
Ik heb ongeveer 2 handjes diepvries bosvruchten mix erdoor gedaan.
(Eerst heb ik deze diepvries vruchtjes in een bakje gedaan met heet water zodat de vries eraf is)

Dan mag de gelatine erbij die op kamertemperatuur is. Goed roeren. Deze mix gaat bovenop de koekjes bodem. En nu mag het de koelkast in. Binnen een paar uur moet het stijf zijn.

suikervrije verjaardagstaart hart

Ik had nog wat taart mix over en deze heb ik in kleine hartvormige siliconen vormpjes gedaan. Achteraf heb ik 1 hiervan nodig gehad voor de verhoging op het midden van m’n taart. De andere mini suikervrije verjaardagstaart hartjes heeft mijn meid kunnen voorproeven.

Slagroom

Gewoon ongeslagen slagroom kloppen met een handmixer totdat het hard is. Ik heb hier niks aan toegevoegd. Het room in een spuitzak gedaan met het spuitmondje erop die ik goed vond werken.

suikervrije verjaardagstaart

Eindfase Suikervrije Verjaardagstaart

De suikervrije verjaardagstaart maak ik een dag van te voren. De dag van de verjaardag haal ik voorzichtig de taart uit de hartvorm met hulp van de papa. Ik rol de vorm er voorzichtig af terwijl hij de losgekomen bodem ondersteunt. Ik pak een klein hartvormpje met kwark en plaats deze in het midden van de taart.

De slagroom bereid ik nu en maak toefjes zoals op de foto.
Mijn kwarktaart was een beetje gebroken in het midden van de hart. Lang leve de slagroom toefjes om te verbergen.

Klaar is je Suikervrije Verjaardagstaart!

Smakelijk eten en hiep hiep hoera

Tips

  1. Let goed op welke baby koekjes je neemt. Die van mij waren gezoet met druivensap en zijn organisch biologisch.
  2. Kokosvet in plaats van roomboter kan ook. Alleen smelt kokosvet wel een beetje als het uit de koeling is.
  3. Gelatine is niet mijn eerste keuze. Het is een dierlijk product. Al ben ik wel voor alles van het dier gebruiken in plaats van weggooien. Je kan ook Agar Agar nemen. Dit is als basis zeewier. Voordeel is dat het beter bindt. Nadeel is dat het sneller ontbind op kamer temperatuur. Bij mij zijn dan ook twee taarten hiermee mislukt.
  4. De slagroom kan je vervangen voor kokosroom of soja room.
  5. Versier je taart zoals je zelf wilt!
  6. Ergens toch een barst? Maak creatief gebruik van slagroom of vruchtjes en bedek het.
  7. Een springvorm werkt ook of andere vormen. Mijn voorkeur heeft wel een siliconen hart bakvorm.
  8. Basisrecept cupcakes voor als je gewoon standaard heerlijke cakejes wil maken.
suikervrije verjaardagstaart

Edit Suikervrije Verjaardagstaart 2019

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en is er veel te doen over fruitsuikers, en het effect hiervan. Deze blog heb ik Suikervrije Verjaardagstaart genoemd; maar ik had het misschien beter “Geraffineerde Suikervrije Verjaardagstaart” kunnen noemen. Minder catchy dat wel.
De nieuwe inzichten vertellen ons dat suikers uit fruit door het lichaam hetzelfde gezien en behandeld worden als andere suikers. Je bloedsuikerspiegel piekt.

Aan de andere kant is er ook een tegengeluid op die inzichten, dat het voor fruit toch echt anders werkt. Ik ben geen wetenschapper en ik kan bij beide visies wel de wijsheid ervan inzien.

Wat Nu?

Ik zou dit recept misschien nu anders maken voor een 1 jarig kind. Voor een ouder kind zou ik het zo laten. Fruit is bedoeld om te nuttigen zoals het groeit, dus met vezels en al. Ik zou er dan ook voor kunnen kiezen om een sinaasappel met vruchtvlees te blenden en dit te gebruiken in plaats van uitpersen en alleen het sap. Ook zou aardbeien puree minder heftig zijn, dit kan je ook toevoegen. Je kan het sinaasappelsap sowieso vervangen voor andere keuzes. Bewustwording is goed en de keuze is aan jou!

KokenKoken
35 reacties op “Suikervrije Verjaardagstaart, een gezond en eenvoudig recept”
    • Hoi Nele,
      Een appel pureren erdoor werkt vast ook goed! Ben benieuwd hoe je de taart vindt. Delen hier of op mijn Facebook pagina mag. Veel plezier.

  1. Wat een super taart!
    Zocht al een tijdje op suikervrije taarten voor mijn zoontje, duurt nog een half jaar maar goed 😛

    en was bang om van die gare taarten tegen te komen die er ook niet uit zien vaak

    maar deze ga ik zeker proberen!Super bedankt 🙂

    • Hoi Stella,

      Leuk om te horen. Het was ook echt een succes hier. Je kan uiteraard beetje varieren met fruit. Ik heb de taart wel eerst geprobeerd.. Zodat ik op de verjaardag niet voor verrassingen zou komen staan. Succes en smakelijk alvast.

  2. Ik wil dit taartje morgen gaan maken maar kon bij de Jumbo geen vanillepoeder vinden.. Ik neem tenminste aan dat er geen vanillesuiker bedoeld wordt. Waar kan ik dit kopen? Of is anders een vanillestokje ook goed?

    • Hoi Annelies,

      Ik ben het niet helemaal eens daarmee. Uiteraard zit verse jus vol met suikers.. Fruit suikers! Voor mij is dat altijd beter dan toegevoegde suikers. Zeker bewerkte en geraffineerde suikers. Als je zelf de jus perst of blend met het vruchtvlees is het alweer “gezonder”. Maar een taart met verse jus vs bakken met vetten en toegevoegde suikers is voor mij een duidelijke keus.
      Maar die keus is voor iedereen persoonlijk en prima.

      • Fruitsuiker is ook suiker. Dus de term “suikervrij” klopt niet. Dit betekent vrij van suiker, en dat is het niet.

        Dat jus een beter keuze is dan suikerklontjes ben ik het ook zeker met je eens. Maar daar ging mijn reactie niet over 🙂

    • Goedemorgen Stella, dat ligt aan de hoeveelheid vocht die je gebruikt. En hoeveel gelatine daarvoor nodig is (kan wisselen per merk). Wat staat er op de verpakking en hoeveel vocht gebruik je?

  3. Hoi selena, heb je water gebruikt voor de gelatine aan te maken? Op mijn pakje gelatine staat namelijk als je het met water maakt dat je er dan wat suiker bij moet doen… geen idee waarom eigenlijk. Heb het taartje nu proefgemaakt voor de verjaardag van mijn dochtertje volgende week. Heb zelf gezond geraffineerd suikervrij koekjesdeeg gemaakt en deze in een vormpje meegebakken met de koekjes en daarna de helft van de vloeibare ingrediënten uit je recept gebruikt (omdat mijn vormpje vele malen kleiner is) – had ik nog een berg mengsel over Hahahha. Alles staat nu in de ijskast dus ik ben erg benieuwd morgen;-)

    • Hoi Sabrina,

      Wat leuk dat je al meteen je eigen draai eraan geeft! Jouw bodem heb je dus gebakken? Dat kan ook prima inderdaad. Gemalen koekjes met roomboter kneden heeft mijn voorkeur omdat het zo simpel is haha.
      Ik had gelatine vellen die ik in water moest weken. Daarna uitknijpen en toen door het mengsel gedaan…
      Laat je me weten hoe je taarten smaken? Via Facebook mag je ook een mooie foto delen met me dan kan ik die plaatsen.
      Ik ben ook aan het proefbakken op het moment voor de verjaardag van mn dochtertje ☺.
      Groetjes!

      • He jammer, het yoghurtmengsel was net niet hard genoeg opgesteven. Denk toch iets te weinig gelatine erbij en teveel vloeistof. Combinatie met eigen koekjesdeeg bodem wel geslaagd en smaak ook. Dat wordt nog een keertje maken deze week ? Trouwens ook al was t niet meteen geslaagd we smullen er wel lekker van, yoghurt met koekie crumble ?

        • Haha klinkt heel herkenbaar. Hier ook menig taart net niet goed. Meestal de bodem die nog te zacht is. Maar de smaak is het belangrijkste. Als die goed is dan komt t goed. Als je de yoghurt met cookie crumble in bakjes schept heb je ook een leuk hapje (mocht t op de dag zelf nog misgaan ;))

  4. Hoi,

    Ik vroeg me af hoe je de gelatine bereid hebt. Ik bedoel, je moet het toch verwarmen in een vloeistof? Dat kan ik niet terugvinden in het recept.
    Je zegt eerst alles te mengen en dan als laatste de gelatine erbij te doen? Maar de gelatine moet toch in een vloeistof verwarmt worden? Dus Ik vroeg me af hoe je dat gedaan hebt? Gewoon de geweekte blaadjes erdoorheen mengen?

    • Hoi Rebecca, goede vraag. In de eerdere reacties kan je terug lezen dat ik gelatine heb gebruikt wat ik moest weken in water en dan moest uitknijpen. Elke gelatine is weer anders en de verpakking van de gelatine geeft aan hoe je het moet bereiden. Ik heb gelatine voor 1L vocht bereid. Succes! Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel.

  5. Lieve Selena

    Dankjewel voor het delen van je recept en ervaring.T ziet er idd prachtig en heerlijk uit !!
    Maarrrrrr…. Wist je dat 1 glas jus D`orange zo ongeveer 5 suikerklontjes suiker bevat..?? Ik geloofde dat eerst ook nooit maar blijkt toch echt zo te zijn en dat geeft je een hele snelle en hoge stijging van je bloedsuikerspiegel; wat zeer zeker niet gezond is helaas. Voor je lijf maakt het niet uit of die dat moet verwerken vanuit vruchtensap of vanuit de suikerklontjes uit n pakje; het blijft `n suiker die zorgt in je lijf voor n enorme snelle stijging van je bloedsuiker spiegel om vervolgens na 5 of 10 minuten weer een enorme snelle daling van diezelfde bloedsuikerspiegel te veroorzaken…voor niemand echt heel erg gezond. Dus fruitsuikers of suikers uit klonten maakt voor het verwerken in je lijf helaas niets uit.

    Dit is bedoeld als puur informatief en NIET bedoeld als ; je doet het verkeerd;-) veel mensen weten t niet of denken ook ;Oh fruitsuikers dat zal wel gezonder zijn…dat komt puur door de term FRUIT..dat klinkt gezonder idd. Mensen die echt suikers moeten mijden kunnen beter jus d`orange eruit laten.

    • Bedankt voor je aanvulling en uitleg Bianca. Ik heb me er ook wat meer in verdiept inderdaad. Ik ga het recept aanpassen. Beter laat je dat deel eruit of gebruik je aardbeiensap zoals ik heb begrepen.

      • Tja altijd weer dat suiker. Het effect van suiker is echt meer dan alleen aan je bloedsuiker te zien is. Veel mensen kijken alleen daarnaar. Maar puur sap is uiteindelijk echt wel gezonder dan 5 klontjes witte suiker. We hebben ook suiker nodig. Dus op zich is suiker niet eens slecht. Teveel suiker wel degelijk. Maar waar veel onderzoeken die witte suiker met bijvoorbeeld fruitsuiker vergelijken geen rekening mee houden, is dat het energetisch verschilt en ook wat je lichaam er mee doet en kan, omdat puur sap nog allemaal aanvullende stoffen bevat die het suiker ‘begeleiden’.
        Als je de ‘wetenschap’ zou moeten geloven, zou je beter ‘witte’ stevia kunnen gebruiken, 0 effect op de bloedsuiker. Maar wel lekker chemisch uit de fabriek… of dat zo gezond is…
        Denk dat het handig is al mensen wat verder kijken dan alleen ‘suiker’. Ik denk: alles met mate. En hoe minder bewerkt/chemisch, hoe beter je lichaam het herkent ermee om kan gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.