Tomaten Dadel Jam, een eenvoudig gezond recept met 2 ingrediënten

tomaten dadel jam

Jam maken is nog een best lastig en tijdrovend klusje met gelei en kilo’s suiker. Ik wil een fris, snel en puurder recept zonder suiker. Hier deel ik het recept van mijn eerste jam; een Tomaten Dadel Jam. Tomaten zijn opgewarmd gezond en dadels geven een heerlijke zoete smaak. Daarnaast bevatten dadels ook goede stoffen. Het recept hieronder is een basis die ik qua smaak lekker vind. Zoet maar je proeft wel de tomaten. De hoeveelheid van dit recept is lastig om glad te krijgen met de staafmixer. Dus voor de gladde jam liefhebbers zou ik de ingrediënten verdubbelen zodat het makkelijk is voor de staafmixer.

Recept Tomaten Dadel Jam

  • 6 tomaatjes
  • 3 dadels
  • Water naar behoefte
  • Eventueel vers citroen sap

Tomaten en dadels in stukjes snijden en in een pan. Ik had niet meer dan bovenstaande tomaten in huis. Die gaven net niet genoeg vocht af om lekker te pruttelen dus ik deed er wat extra water bij.
Alles aan de kook brengen en lekker laten gaan op laag vuur. Als de tomaten en dadels zacht zijn is het klaar. Goed blijven roeren en eventueel nog wat extra water toevoegen. Bij mij was dit twee keer nodig. Het duurde ongeveer 15 min.

Staafmixer erop en klaar is je Tomaten Dadel Jam. Eventueel beetje verse citroensap erbij voor de smaak en houdbaarheid. Maar dit is bij mij niet nodig. Ik geef meestal 2 dagen deze jam op brood en de rest vries ik in per kleine hoeveelheden. Zo heb ik altijd verse home made jam in huis.

* Vandaag heb ik het gemaakt met 3 medium trostomaatjes en 3/4 dadels. Dit had voldoende vocht dus heb geen extra water toegevoegd. Ook ging het prima met de staafmixer qua hoeveelheid. *

Smakelijk eten!

Bij Dille en Kamille heb ik dit kleine voorraad potje gevonden. Ideaal om een beetje jam in te bewaren

Tips

  1. Jam te dik? Dan mag er meer water erbij.
  2. Jam te waterig? Langer koken want door het koken verdampt er vocht.
  3. Deze Tomaten Dadel Jam is ook heerlijk door de yoghurt of op home made pancakes
  4. Proeven is belangrijk! Vind je het zoeter lekkerder? Voeg dan gerust nog een dadel toe. Of juist te zoet, meer water of tomaten of een dadel minder. Vooral zoeken wat je zelf het lekkerst vindt!
  5. Deze jam is ook heerlijk bij een kaasplankje.
  6. De dadels hebben een specifieke smaak die heerlijk is in dit recept. Daarbij dikt het lekker in voor een jam.
  7. Bij het afkoelen dikt deze jam nog meer in.
  8. Voor de pittige volwassen variant kijk hier eens: Tomaten Dadel Chuntney
  9. De leuke kleine jampotjes bestel je bij de Xenos
  10. Investeer in een fijne staafmixer, dit maakt je kookplezier een stuk groter in de keuken!
boterham tomaat dadel jam

Handige linkjes

Sommige linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.