De Kracht van Honing en Propolis, een mooi powerfood

Ik ben gek op bijen. Deze nuttige beestjes zorgen voor veel mooie dingen. Ik geloof ook echt in de kracht van honing en propolis. Een reden waarom ik nooit helemaal vegan zou kunnen worden. Bij een goede imker is er samenspel tussen natuur en mens en dat vind ik mooi. Honing is onmisbaar in mijn huis om verschillende redenen. Voor consumptie maar ook voor verzorging van lichaam en wondjes. Propolis is minder bekend maar net zo bijzonder. In deze blog vertel ik je graag meer erover!

De kracht van honing en propolis

Dat bijen honing maken weet bijna iedereen. Ze verzamelen nectar uit bloemen wat terecht komt in hun honingmaag. Onderweg gebeurd er van alles in hun lichaam met enzymen. Eenmaal terug in de bijenkast “spugen” ze dan weer de substantie uit die steeds doorgegeven wordt door jongere bijen. Zo langzaam aan vormt er steeds meer de honing die wij kennen. Het is een ingewikkeld en ingenieus proces.

Door dat proces krijgt de honing de kracht die het bezit. Honing zou een natuurlijk antibioticum zijn en een antibacteriële werking hebben. Een lepeltje bij keelpijn verlicht. Maar denk ook aan wondverzorging! In plaats van iets chemisch smeer ik honing op mijn wonden of die van mijn kinderen. Prikt niet, ruikt lekker en werkt tot nu toe prima. Het blijft ook goed zitten.

Veel honing in de winkel is teveel bewerkt. Het wordt verhit waardoor het de goede eigenschappen verliest, er wordt suiker toegevoegd en het wordt teveel gemixt. De honing van een imker is duurder maar echt wat je wilt hebben. De smaak is zoveel lekkerder en de goede eigenschappen krijg je er gewoon bij. Hierin zit echt de kracht van honing en propolis bij inbegrepen.

Propolis

Wat is propolis dan hoor ik je denken. Dit is veel onbekender maar net zo bijzonder. In een bijenkas is het altijd druk en van alles aan de hand. Als er scheurtjes komen in het nest, moet er iets gebeuren. Vanuit onder andere knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars) wordt een lijmachtige substantie gemaakt door honingbijen. Dat is propolis. Dit zorgt ervoor dat kieren gedicht kunnen worden. Tegelijk zorgt het voor bescherming tegen bacteriën, virussen en schimmels. En het houdt de temperatuur aangenaam in een bijenkorf.

De kracht van honing en propolis begint dus al met een bijzonder ontstaan. Een goede imker zorgt altijd voor een evenwichtig samenspel zodat de bijen geen last hebben van afname. Ook is de honing van een imker meestal van goede kwaliteit. Ze zorgen immers voor de bijenkolonie, weten wat voor een werk het is, respecteren de bijen en respecteren de producten die er vandaan komen.

de kracht van honing en propolis

Waar kopen?

Zoek eens op in je woonplaats of er een imker is en ga eens op bezoek. Ze vertellen graag wat ze doen en hebben de lekkerste producten. Ook bood mijn sportschool soms rauwe honing aan omdat dit past in een voedzaam dieet. Een natuurwinkel of markt wil ook nog wel eens wat moois hebben. Maar op internet is er ook een tof aanbod. Zo kwam ik in aanraking met Lekkerhoning, en mocht ik een paar producten uitproberen. Jullie snappen mijn enthousiasme wel voor deze samenwerking.

Want ze geloven daar ook in de kracht van honing en propolis! Het aanbod is groot en ze hebben echte rauwe honing met raat. Ik heb gekozen voor de echte rauwe honing en bloemenhoning welke uit Nederland komt. Voor mezelf en kinderen een tube biologische verzorgende huidcrème, oplossing voor pijntjes genaamd. Een potje bio honingzalf en propolispoeder.

Propolis kan je in allerlei varianten bestellen maar ik heb gekozen voor de poeder. Dit omdat ik nog borstvoeding geef, moeite heb met capsules en het fijn vind dat er verder niks bijzit. Gewoon pure propolis dus. Als tip geven ze om dit te mengen met bloemenhoning en dat is ook precies zoals ik het wil innemen. Lekker door een kopje thee of zo van een lepel.

de kracht van honing en propolis

De kracht van honing en propolis

Ik geniet echt van de producten van Lekker Honing, De honingzalf ruikt zo goed en verzacht mijn pijnlijke handen. De honingraat is een plaatje en onwijs lekker. En de propolis is sowieso erg smaakvol in de lekkere bloemenhoning maar extra hulp voor mijn weerstand en bij mijn pijnlijke gewrichten is ook welkom. Voor de volgende keer staan op mijn wishlist: koninginnengelei, honing soufflés, energie vitale met honing en meer verschillende honingsoorten.

Neem eens een kijkje. Wat ga jij bestellen op Lekkerhoning.nl?

de kracht van honing en propolis

We hebben dit product ontvangen in ruil voor een recensie. Dit beïnvloed onze eerlijke mening niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.