Kokos, een veelzijdige superheld in huis en keuken

kokoslove

Was vroeger kokos een ware traktatie omdat het vreemd en uitheems was. Zo is het nu heel normaal en gangbaar. Deze superheld heeft een ware revolutie meegemaakt en is nu in veel soorten en maten te vinden.
Ook in mijn keuken is het in verschillende varianten te vinden. Ik hou van de smaak en de toevoeging die het heeft.

Kokosrasp

Deze vorm was het bekendst voor mij. Hiermee maak je bijvoorbeeld kokosmakronen. Verder dan dat kwam ik niet een aantal jaar geleden. Inmiddels staat er een Mason Jar gevuld met kokosrasp en gebruik ik het veel. In smoothies, koekjes, yoghurt, pancakes, ijsjes enzovoort. Lekker om zo te eten maar eerst even kort in een pan roosteren is ook een aanrader. Je hebt de gangbare variant en een biologische. Ik gebruik het aangebrand ook op een zoete sushi variant met banaan.

Kokosnoot

Je ziet ze vaak liggen bij het fruit, keiharde bruine kokosnoten. Op vakantie vond ik dit een ware traktatie op het strand. Meestal loopt er dan een mannetje waarbij je een kokosnoot kan kopen met een rietje erin of stukken kokosnoot al gebroken. Thuis heb ik het maar zelden gekocht. Het is best wel een klusje om de kokosnoot te breken en ik had vaak pech dat het van binnen al bedorven was.

Tijdens de groene revolutie is daar opeens de jonge Thaise kokosnoot opgedoken! Ik las er al veel over op social media. Op een festival stond er een standje en heb ik me laten verleiden. Wow wat een smaak! Heerlijk fris en nootachtig. Ik vind deze veel lekkerder dan de oudere broer van haar.

In de bovenkant maak je 2 gaatjes (hamer en schone schroevendraaier of speciale boor). Dit gaat vrij simpel. Vergeet niet twee gaatjes te maken anders komt er geen lucht bij. Rietje erin en drinken maar. Of even ondersteboven op een glas zodat het eruit loopt. Als de vrucht roze wordt aan de buitenkant is deze niet meer goed.
Heerlijk om zo te drinken of te gebruiken in een smoothie, drankje etc.

jonge thaise kokosnoot kokos

Kokosvet

Kokosvet of olie is een nieuwe hype waar ik ook in meegegaan ben. Beide is het zelfde. Het is hard als het kouder is en wanneer de kamertemperatuur hoger is wordt het olie. Kokosvet is jarenlang onterecht bestempeld als ongezond. Er zitten inderdaad flink wat vetten in. Maar deze vetten zijn goed voor je gezondheid. Althans de meningen blijven nog flink verdeeld hierover. Waar ik het eerst overal voor gebruikte wissel ik het nu af. Ik denk dat afwisseling sowieso altijd goed is.

Ik gebruik het onder andere voor;

  • Bakken
  • Als boter vervanger
  • Haarmasker
  • Droge huid
  • In bakgerechten
  • Koken
  • Luier uitslag
  • Lippen
  • Mondwater (laten smelten in de mond en 10 minuten oilpullen)
  • In de koffie
  • In DIY verzorgingsproducten

Je kan er nog veel meer mee doen. Ik gebruik zelf graag de extra virgin kokosvet van Royal Green. Deze zit in een glazen pot. Je proeft goed de kokos en dat vind ik lekker. In de virgin variant zitten alle goede eigenschappen nog.

kokosvet kokossuiker

Suiker van kokos

Dit is suiker wat word verkregen door de nectar uit de kokosnootbloesem te verwerken. Het smaakt een beetje stroopachtig. Deze gebruik ik ook van Royal Green.

De suiker en het vet zijn niet heel goedkoop. Maar als je slim koopt is het wel betaalbaar. Je kan beter niet de goedkoopste variant nemen want deze zijn  vaak te bewerkt, wat goedkoper is. Maar die missen dan ook alle goed eigenschappen. Ik hou de aanbiedingen bij. Via bijvoorbeeld De Online Drogist is vaak korting of een tweede pot voor de helft. Ik neem de grootste pot en doe daar ongeveer een half jaar mee. Als de potten leeg zijn kan je ze goed gebruiken om eten in te bewaren zoals bijvoorbeeld een muesli mix of kokosrasp.

royal green kokos

Waarom kokosvet?

Verder heb je nog kokosmelk, kokoswater, kokosblokken, gecondenseerde kokosmelk, kokosslagroom enzovoort. Van kokosmelk uit een blik kan je heerlijke slagroom maken. Zet het blik ondersteboven in de koelkast en als je het openmaakt gebruik je alleen het harde witte spul wat in het blik zit. Niet het vocht. Dit kan je dan opkloppen tot slagroom. Pas op met kokoswater uit een pak. Het is heerlijk maar er zit vaak veel suiker in.

Veel producten en veel mogelijkheden dus! Maar wat zijn nou de gezonde eigenschappen van kokos? Dit zijn er heel veel. Hieronder een paar van de belangrijkste punten.

  • Koorts verlagend
  • Bacterie en schimmel dodend
  • Veel anti-oxidanten
  • Vezelrijk, smeermiddel voor de darmen, goede stoelgang
  • Bomvol vitamines en mineralen
  • Versnelling van metabolisme, spijsvertering en verbranding
  • Met koken is het gezonder omdat kokosvet beter tegen hogere temperaturen kan en niet veranderd in een “slecht” vet bij verhitting. Je kan er zelfs in frituren.
  • Bevat veel laurinezuur, dit vind je ook in moedermelk en heeft veel goed eigenschappen.
  • Positief effect op de schildklier
  • Brengt hormonen in balans
  • Positief effect op herstel van weefsels waardoor het genezingsproces sneller verloopt.
  • Oilpulling zorgt voor een goede gezondheid en zou zelf tanden witter maken.

Wederom zijn de meningen verdeeld. En zijn er diverse tegenstrijdige onderzoeken te vinden. Ik vind kokos heel fijn en gebruik het graag. Wel wissel ik af met bijvoorbeeld olijfolie, rijstolie, roomboter, ghee enzovoort omdat ik dit ook mooie producten vind met goede eigenschappen. Ik geloof nog steeds in afwisseling. Maar dat kokos een vast onderdeel is in mijn leven, keuken en badkamer is zeker. Een echte superheld!

Handige linkjes kokos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.