Pastinaak was voor mij een typische verloren groente. Zo verloren dat ik er eigenlijk een paar jaar terug nog nooit van gehoord had. Totdat ik mijn eerste dochter Abygail kreeg en zelf babyhapjes ging maken. Haar favoriete babyhapje was deze Pastinaak Stamppot. En sindsdien is dit ook onze favoriete stamppot geworden. Ik deel het graag met jullie. Het recept is voldoende voor 2 personen en een dreumes voor 2 dagen en nog wat voor de vriezer. Je kan de hoeveelheden aanpassen. Ik vind het makkelijk om een grote pan te maken zodat ik op drukkere dagen niet hoef te koken maar wel een verse maaltijd heb.
Recept Pastinaak Stamppot
- Aardappelen 1,5 kilo
- Zoete aardappelen 1 kilo
- Pastinaak 2 stuks
- Peper en zout
- Klontje boter
Schil alles en snij in stukken. Pastinaak is het hardst dus die snij ik in de kleinste stukken. De zoete aardappel is het snelst gaar dus die snij ik in de grootste stukken. Water erbij en aan de kook brengen. Ik gebruik geen zout in mijn kookwater maar dit kan wel.
Het is een behoorlijke hoeveelheid dus ik gebruik mijn grootste pan hiervoor. Het duurt wel even voordat het aan de kook is. Als alles zacht is dan is het klaar. Bij mij duurde dit ongeveer 20 minuten.
Vang je kookwater op. Dit gebruik je in de Pastinaak Aardappel Stamppot. Vervolgens voeg ik wat verse peterselie aan toe en wat peper en zout. Klein klontje boter, peper, zout en kookwater erbij. Net zolang totdat het de smaak en structuur heeft die je lekker vindt.
Klaar is je Pastinaak Stamppot! Heerlijk met een frisse salade, stukje vlees of deze lekkere “Ketjap Saus“.
De volgende dag kan je de stamppot in een ovenschaal opwarmen in de oven. Lekker met wat kaas er over.
Smakelijk eten!
Tips
- Je kan ook melk toevoegen om het wat smeuïger te maken. Elke melksoort werkt hiervoor wel.
- Het kookvocht kan je invriezen. Ideaal als basis voor soepen of als drinkbouillon. De smaak is niet heel sterk maar lekker als een basis. Eventueel zout en peper toevoegen.
- Geen stamper in huis? Met een vork kan je ook stampen alleen ben je dan iets langer bezig. De aardappels wat langer koken kan dan helpen.
- Ik gebruik elke aardappel wel voor een stamppot. Kruimige zijn het makkelijkst. Maar ik kijk vooral naar de aanbiedingen. Soms gebruik ik krieltjes met schil. Lekker voor de afwisseling.
- Een schep mosterd is heerlijk in een stamppot
- Ook voeg ik graag gedroogde knoflook toe en gedroogde kruiden
- Plantaardige boter is ook lekker!
- Toffe en betaalbare borden vind je online bij de Xenos
- Pastinaak Bloemkool Stamppot, een gezond en simpel recept
- Aubergine Pastinaak Tomatensaus, een snel en gezond recept
- Snijbiet Stamppot, een vegan en simpel recept
- Regenboog Stamppot, een kleurrijk en gezond recept
Handige linkjes
Sommige linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn