Ketjap Saus, een eenvoudig en lekker recept

ketjap saus

Ik hou van de smaak van ketjap. Dit recept is simpel en te gebruiken bij verschillende gerechten. Ik gebruik het meestal als een jus bij stamppotten of op een broodje met een spiegelei erboven op. Een heerlijk Ketjap Saus recept.

Recept Ketjap Saus

  • Ketjap Manis
  • Bakje champignons
  • 5 tomaatjes (medium trostomaatjes)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse peterselie
  • Spaanse peper als je het pittig wilt
  • Scheutje sojasaus
  • Peper en zout
  • Gehakt of tartaar (ik had 2 tartaartjes)

Snij de ui, knoflook, Spaanse peper, peterselie en tomaat fijn. De champignons mogen in halve plakjes gesneden worden. Ik neem ze af met een droge theedoek. Zo veeg ik de eventuele aarde ervan af.
Eerst bak ik het gehakt of de tartaar rul. Met een vork of spatel zorg ik dat het in de pan kruimelig wordt. Als het gaar is doe ik het gehakt apart in een bakje.

In dezelfde pan fruit ik het uitje totdat deze glazig is. Dan mag de knoflook en Spaanse peper erbij. Als het allemaal beetje bruinig wordt doe ik het gare gehakt erbij en de champignons met peterselie. Kort allemaal bakken en goed roeren. Doe een scheut ketjap, sojasaus, peper & zout erbij en roer het allemaal goed door.

Op laag vuur lekker laten pruttelen en af en toe roeren. Het komt weer aan op proeven. Voeg eventueel nog wat peper, zout, ketjap, soja of iets pittigs toe. Als de smaak goed is is je ketjap saus klaar.

Ik voeg er nog wat verse peterselie toe. Heerlijk op een stamppot of een broodje.

Smakelijk eten! 

Tips

  1. Zonder vlees is het ook lekker. Of met vega kruimgehakt, voeg dit dan toe als in het recept de gebakken gehakt erbij gaat
  2. Eventueel een scheutje Maggie erdoor in plaats van sojasuas
  3. De Spaanse peper kan je er ook uit laten als het te pittig wordt voor de kleintjes. Je kan later nog gemalen chili peper erop doen.
  4. Ik gebruik vaak trostomaatjes omdat ik deze smaak zo heerlijk vind. Je kan zelf kijken welke tomaten je lekker vind. Maar de smaak van je producten is wel belangrijk.
  5. Als je net spekjes of ander vees hebt gebakken kan je op deze manier ook een jus maken. Tomaatje, uitje en knoflook in de pan van het vlees bakken en dan de ketjap erbij.
  6. Let op dat zout een “langzame” smaak is. Deze moet zich ontwikkelen en op gang komen. Gooi er dus niet meteen teveel bij. Telkens een klein beetje en blijven proeven.
  7. Wat bouillonpoeder of een bouillonblokje erbij kan ook net wat extra smaak geven
  8. Lekker op een broodje met een uitgebakken eitje
  9. Bij de Xenos kan je een heel schattig champignonborsteltje kopen

Handige linkjes

De linkjes in de blog kunnen affiliate linkjes zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.