Sparen of uitgeven, een moeilijke keuze om voor je kinderen te maken?

Sparen of uitgeven

Sparen of uitgeven.. Ik denk dat ik met die titel al 2 groepen luid heb laten roepen. Zo zijn er mensen die echt voor de keuze van sparen zijn. Maar er is ook een grote groep inmiddels die meer voor de keuze van uitgeven is. Uitgeven staat dan weer voor in het moment leven en genieten. En sparen staat voor iets bewuster omgaan met financiën en wat zekerheid inbouwen. Het belangrijkste is denk ik bewustwording voor ouders. Welke keuze maak jij voor je kinderen?

Sparen of uitgeven: welkom verantwoordelijkheid

Iedere ouder of verzorger weet dat bij het zorgen voor een kind er gratis een lading verantwoordelijkheid bij komt. Ongevraagd, ijskoud over je heen. Voor mij is dit niet meer dan logisch, maar toch verrast het je. Als ze zo klein zijn, en totaal afhankelijk moet je opeens alles “bepalen”. De kleding die ze aankrijgen, wanneer en wat ze eten, hoe ze slapen en welke vorm van opvoeding bij jullie past. Hoe meer een kind opgroeit hoe meer vraagstukken en zorgen erbij komen. Gaat de ontwikkeling goed, worden ze straks geaccepteerd op school en hoe moet dat later? Wat is wijsheid, sparen of uitgeven? Sparen voor kind is verstandig, maar uitgeven geeft vaak meer het gevoel van in het moment leven en genieten.

Sparen

Het is voor mij een beetje gelijk, sparen of uitgeven. Toen ik 21 werd had ik een mooi bedrag dankzij mijn opa en oma waarmee ik naar India ben geweest. Echt veel sparen zat er thuis niet in omdat ik alleen met mijn moeder ben opgegroeid. We zijn gegroeid van net aan (en soms niet) rondkomen in een maand naar het financieel goed hebben. Dus het sparen gebeurde dankzij mijn grootouders en als mijn moeder en ik iets extra’s hadden dan genoten we er op dat moment van. Ik kreeg dan opeens een merkbroek wat heel bijzonder was, of we gingen bij de Mac eten. Even geen zorgen om geld en genieten van iets wat we normaal niet konden doen. Daar heb ik fijne herinneringen aan.

Maar voor veel oudere generaties is sparen normaal. De rentes waren toen goed, en sparen of uitgeven was niet echt een vraag. Veel kinderen uit mijn klas kregen op hun 18e ook rijlessen en een rijbewijs. Daar was dan voor gespaard. Of als ze niet rookten, stond er een bepaald bedrag tegenover. Dat laatste vond ik een beetje onzin want vaak rookten ze toch stiekem. Of als dat bedrag uitgekeerd was, werd dat gevierd met de aankoop van een pakje sigaretten. Sparen zorgt voor zekerheid, een toekomstbeeld en mogelijkheden. En het is fijn om je kinderen wat financiële zekerheid mee te kunnen geven op een bepaalde leeftijd. Voor een huis, reizen, auto, studie of wat dan ook.

geld huis

Uitgeven

Sparen of uitgeven is tegenwoordig veel meer een overweging. Zeker nu in deze coronacrisis en de financiële crisis die we hebben gehad. Banken vertrouwen we minder, je weet niet hoe de wereld er in de toekomst uitziet en in het ‘nu’ leven is veel meer een ding. In het nu leven betekend ook minder bezig zijn met later. Uitgeven wordt gebruikt voor aankopen waar je blij van wordt. Of om mooie herinneringen met die aankopen te maken. Een reisje, een uitje, lekker eten of iets wat je gewoon heel graag wil hebben.

Met mijn gezin schommelt onze financiële ruimte enorm. We kennen krappe tijden en tijden dat het beter gaat. Zo heb ik twee jaar geleden een voor mij vrij dure impulsaankoop gedaan van een opzetzwembad in de tuin met pomp en alles erbij. We konden toen niet op vakantie door corona, mijn ziek zijn en het financiële plaatje. Ik had die 250 euro kunnen sparen voor betere tijden maar toen ik sparen of uitgeven aan het overwegen was… kwam ik bij uitgeven! En ik heb van deze aankoop geen moment spijt. Wat hebben we veel fijne momenten gekregen als gezin door deze aankoop.

zwembad

Sparen of uitgeven?

Ik kan natuurlijk geen antwoord geven op deze vraag. Dat is voor iedereen weer anders en heel persoonlijk. Ik benoem wel dat uitgeven vaak meer genieten is, maar soms genieten mensen juist van de zekerheid die een spaarrekening kan geven. Wij hebben in ieder geval voor een middenweg gekozen. Ja er wordt gespaard voor onze kinderen, dankzij onze families ook. En wij leggen, wanneer mogelijk, iets bij maar zorgen er ook voor dat we genieten als gezin van bepaalde dingen die financieel kunnen. Sparen of uitgeven is in balans bij ons. Wat opzij voor de zekerheid later en wat uitgeven voor nu.

Ik begon er net al over.. de spaarrentes nodigen ook niet echt uit tot sparen. Zeker niet voor grote bedragen omdat er opeens negatieve rentes zijn. Laat dit je trouwens niet stoppen in eventueel sparen. Ga gewoon op onderzoek uit en kijk waar voor jou de hoogste spaarrente op dat moment is. Lees goed de voorwaarden zodat je niet voor onverwachte situaties kom te staan. Een beetje zekerheid voor je kinderen in de vorm van financiële ruimte is fijn, maar vergeet vooral ook niet om in het nu lekker te genieten!

Sparen of uitgeven? Heb jij een voorkeur?

Deze blog is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.