Zelfgemaakte Lijm, een natuurlijk DIY recept met 3 ingrediënten

home made lijm

Bij het maken van dit recept maakte ik een klein vreugde dansje; Zelfgemaakte Lijm! Het is zo simpel, effectief en zonder zooi. Voor de nieuwe ronde workshops die ik op mijn werk ga geven heb ik de handen ineen geslagen met een collega. “Wat is er aan de hand op het platteland?” wordt onze workshop. Superleuk onderwerp. Op speelse wijze laten we de kinderen kennismaken met dieren en producten van het platteland, en hun toepassingen hiervan.

Zo ben ik erachter gekomen dat een varken helemaal gebruikt wordt. Botten en huid voor gelatine wat in snoep, drop en andere dingen zit. Maar ook het varkensvet wordt gebruikt in de meeste gangbare shampoos en anti rimpel crèmes. Ook het product mais is veelzijdig. Van mais kan je onder andere lijm maken.

Vaak is lijm heel erg chemisch. Het gaat niet uit kleding en de geur is verre van gezond. Ik werk met de jongste kinderen op een BSO en deze Zelfgemaakte Lijm is echt ideaal. Het droogt iets langzamer maar het is uitwasbaar en niet schadelijk. Dit recept is voldoende voor een klein glazen potje van ongeveer 150 ml.

Recept zelfgemaakte lijm

 • 125 ml water
 • 30 gram maizena
 • Theelepel azijn
 • Eventueel etherische geur olie
 • Potje om in te bewaren
Zelfgemaakte Lijm

Doe het water in een pannetje. Roer de maizena hier goed doorheen met een houten lepel. Als het goed vermengd  is mag het vuur aan. Niet te hoog en blijven roeren. Net zolang totdat het stijf wordt. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Van het vuur, theelepel azijn erbij en nog goed roeren.

Doe eventueel 2 of 3 druppels van een geurolie erbij en schep in een potje. Klaar is je Zelfgemaakte Lijm.

Plak ze!

Zelfgemaakte Lijm

Tips

 1. Azijn is tegen eventuele schimmelvorming. Voeg eventueel iets anders zuurs toe zoals citroensap als je geen azijn in huis hebt.
 2. Over etherische olie toevoegen valt te twisten. Zonder etherische olie ruikt het niet echt lekker. Maar eigenlijk wil je dat ook niet. Kinderen moeten niet in de verleiding komen om het te gaan eten. Aan de andere kant kan je wel een heerlijk geurende lijm maken. Leg het de kinderen dan ook uit als je wel voor een geurtje kiest dat het niet eetbaar is. (Eigenlijk is het wel eetbaar maar liever niet;))
 3. Drogen duurt iets langer maar plakken doet het zeker deze Zelfgemaakte Lijm.
 4. De eerste keer heb ik nog wat extra water toegevoegd toen het al in het potje zat. De structuur werd zachter maar met plakken kwam er veel vocht op het papier. Dit was niet fijn. De lijm wordt nou eenmaal heel dik en dat werkt prima.
 5. Kinderen kunnen ook hun vingers gebruiken met deze lijm als je geen kwastje hebt.
 6. In het begin denk je dat roeren geen zin heeft. Maar opeens wordt het stijf na een paar minuten. Dus beste is om te blijven roeren en erbij te blijven. Het gaat binnen een paar minuten van watermassa naar stijf.
 7. In het potje wordt het een hele dikke massa. Deze kan je prima uitsmeren.
 8. Wil je minder? Maak in verhouding dan de aantallen lager. Bijvoorbeeld 25 ml water en 6 gram maizena. Wil je meer verdubbel dan!
 9. Ik bestel graag mijn glazen voorraadpotjes bij de Xenos online! Ook verkopen ze fijn knutselpapier en andere creatieve items.
 10. Op zoek naar meer natuurlijke knutselmaterialen zoals houtenpotloden of crayon rocks? Dit vind je bij Dille en Kamille en daar kan je online bestellen.
 11. Een andere leuke DIY is het maken van je eigen lippenbalm
Zelfgemaakte Lijm
4 reacties op “Zelfgemaakte Lijm, een natuurlijk DIY recept met 3 ingrediënten”
 1. Wat een tof idee! Kan ik deze lijm ook gebruiken om bv met vloeipapier glas-in-lood effect op ramen (voordeur) hal te maken? Is dit tzt dan weer makkelijk te verwijderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.