Au pair, een ervaring rijker in New York

School lukte voor geen meter bij mij. Ik vond de lesstof boeiend maar daarbuiten ook zoveel andere interessante dingen. Ik moest een keuze maken. School voor de zoveelste keer proberen, of een ervaring als Au pair?

Au pair

Daar sta ik als high school drop out te wachten bij de gate. Voor mij ligt een onbekend avontuur te wachten. Na een niet zo’n geslaagde middelbare school carrière, leren van het leven is meer mijn ding, moest ik een keuze maken vanuit huis. Toch school nog eens proberen, werken of iets anders.

Dat iets anders kwam vanuit mijn opa. Hij had een kleine advertentie uit de krant geknipt. Dit was een oproep voor een Nederlandse au pair in Amerika. Deze bleek te komen van een bekende Nederlander die toevallig ook op dezelfde middelbare school had gezeten. Na een leuk telefoon gesprek en ontmoeting heeft ze me in contact gebracht met een Amerikaanse vriendin die een Nederlandse au pair ook wel zag zitten.

Een Kast van een Huis

Persoonlijk word ik opgehaald en meteen begint de keuring. Ik ga in haar huis wonen en de zorg dragen als vreemde au pair voor haar dochtertje. We hebben elkaar alleen kort gesproken aan de telefoon en wat email contact gehad. Ik ga als vreemde Hollander voor haar kind zorgen dus snap de keuring ook wel.

Inmiddels rijden we Manhattan tegemoet. De stad heet me als kersverse au pair welkom en voelt meteen vertrouwd. Het appartment is prachtig. Ik heb uitzicht op het vrijheidsbeeld en ground zero. En mijn kamer? Dat is een veredelde kast, maar het kan me niks schelen. Er zit een tv in met teveel kanalen dus dat is prima. Ik ben in NYC, the city that never sleeps!

Toch wel anders

Tijdens ons eerste contact had ik aangegeven licht huishoudelijk werk op me te kunnen nemen. Ik had alleen niet verwacht dat alles zo anders zou zijn. Natuurlijk kan ik wassen, maar de wasmachine is totaal anders en dat is met veel dingen zo. Mijn Engels is ook prima maar het blijkt dat er toch grote verschillen in de taal zitten met Amerika. Daarnaast nog dealen met de zorg voor een 2 jarig meiske en leren omgaan met een single power mama die geheel haar eigen visie heeft met alles. De gekke ex waarvoor we soms door de achteruitgang moeten vluchten is eigenlijk maar bijzaak.

Ik heb het geluk gehad dat er 2 verdiepingen lager nog een Nederlandse meid als au pair net voor mij gestart is bij een ander Amerikaans gezin. We hebben een hele goede klik en kunnen veel delen. Zo zijn er nog een paar meer Nederlandse meiden in de buurt. De Hollandse gemeenschap blijkt groot en hecht in New York. Zo hebben we met een paar honderd man Time Square geheel oranje laten kleuren tijdens een voetbal wedstrijd.

Au pair kilo’s

Na een stroeve start vonden we ons ritme en weg. Ik begon te wennen aan het land, gewoontes en mijn kast. Waar ik dacht alles al te weten, zoveel was ik aan het leren en groeien. Overdag mede-opvoeder , tijdens haar dutje huishoudster, in de namiddag kok, en in de avond een 18 jarige meid die op ontdekking gaat in New York; de stad die nooit slaapt.

Het is hard werken en aanpassen. Momenten van intense eenzaamheid wisselen af met euforische -ik lust de wereld rauw- momenten. Het is volwassen worden in een snelkookpan. Maar niet alleen de ervaringen tikten aan. Ook de kilo’s! Alles is groter en ook de maaltijden. In het begin kreeg ik nog geen 2/3 op van een maaltijd. Toen ik wegging lukte mij dat wel, met gemak. Met een refill. Ook zijn alle fastfood tentjes 24/7 open dus na een avondje feest is er altijd wel iets voor die aftertrek.

Voor mij was deze au pair ervaring precies wat ik op dat moment nodig had en ben mijn opa nog altijd dankbaar met zijn krantenknipsel. Deze ervaring leer je niet in de schoolbanken en ik heb nog steeds contact met de mensen uit die periode die me heel waardevol is. Uiteraard raad ik mijn dochters straks wel aan om een diploma te halen. De weg zonder is hard en lastig. Maar een soort gelijke ervaring juich ik zeker toe!

Linkjes

  • Dankzij mijn ervaring kan ik de American pancakes erg waarderen en je maakt ze simpel zelf!
au pair

Gastblog voor Jollein juni 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.