Billendoekjes zelf maken, een eenvoudig snel en meukvrije manier

Waarom ik begonnen ben met Billendoekjes Zelf Maken? Daar was ze dan op 6 februari, onze kleine meid. En klein was ze echt. Ze woog 2840 gram en was 47 cm ongeveer. Meten doen ze niet meer na de geboorte dus dit was een meting die we een paar dagen later thuis hebben gedaan met de kraamhulp. Vergis je trouwens niet in deze hummeltjes. Ze zijn klein maar de luier volmaken kunnen ze als de beste. De darmpjes moeten nog zo wennen aan de (borst)melk dat je blijft verschonen. Heb je geluk? Dan blijft het in de luier en anders mag jij jezelf ook verschonen, het bed, de muur en de vloer…

Billendoekjes

Als bewuste mama had ik een aantal biologische billendoekjes gekocht nadat ik mezelf van te voren had ingelezen over reguliere billendoekjes. Heel handig dat ze bestaan maar helaas zitten reguliere vol met schadelijke stoffen die ik niet op de huid van mijn kleintje wil smeren. Ik wil in dit artikel alleen uitleggen waarom ik mijn keus maak. Google zelf maar als je nieuwsgierig bent naar meer informatie.

Reguliere billendoekjes zijn dus niet iets waar ik voor kies. Ik heb bewust voor biologische doekjes gekozen; dure via internet en goedkopere uit de supermarkt. Al binnen een paar dagen waren de billen van mijn meid helemaal open en kapot. De kraamhulp gaf aan dat doekjes eigenlijk niet nodig zijn. Ook biologische niet. Alleen water is voldoende. Zeker voor new born billetjes. De poep is nog zo vloeibaar dat je het makkelijk eraf haalt met water. Waarom zou je iets anders gebruiken als het met alleen water ook kan? Een stapel washandjes was gehaald en hopelijk zou dit ervoor zorgen dat de kapotte huid verleden tijd was. Vrij snel liep de wasmand erg vol hierdoor. En helemaal ideaal vond ik het niet al die washandjes met poep erop. Voor onderweg was het ook helemaal niet handig. Maar haar billen zagen er binnen een paar dagen mooi uit. Het werkte wel!

Welke manier?

Ik ben het internet gaan raadplegen en kwam veel manieren tegen. Eerst heb ik gekookt water in een plantenspuit gedaan met vitamine e olie of een beetje kokosvet. Dat sprayde ik dan op een wc papiertje en maakte haar billen schoon. Helaas was het winter en kokosvet wordt hard bij koude temperaturen. Alleen olie met water was ook een vies karwei om steeds dat flesje schoon te moeten maken. Verder zag ik tips met wc rollen nat maken maar daar werd voor gewaarschuwd dat er schimmel in kwam. Meenemen onderweg was weer geen optie hierbij.

Uiteindelijk heb ik een manier bedacht voor Billendoekjes Zelf Maken die voor mij werkt en voor de papa ook. Thuis en onderweg. Betaalbaar, puur en gemakkelijk. Wasbare luiers is niet waar ik voor gekozen heb dus de doekjes kunnen met de luiers mee weggegooid worden. Het scheelt was en ik vind het hygiënischer. De washandjes die ik had gekocht gebruik ik nu voor haar mond na het eten. Ook geen snoetenpoetsers hier. Haar huid reageert meteen allergisch erop.

home made billendoekjes

Recept Billendoekjes

 • Pak wasbare washandjes (Kruidvat heeft mijn voorkeur)
 • Gekookt water
 • Schaar
 • Tupperware bakjes

In de winkel kwam ik wasbare washandjes tegen. Deze zijn zacht maar sterk. Wc papier is te hard voor de tere huid. Van het kruidvat vind ik ze het fijnst al hebben ze deze iets aangepast in de loop van mijn gebruik. Ze zijn iets minder sterk geworden maar dat geeft niet. Gewoon wat voorzichtiger zijn met openscheuren. Of de zijkanten wegknippen met een scherpe schaar.

1. Haal de washandjes uit de verpakking en scheur ze open. Leg alle opengevouwen washandjes op elkaar.

2. Pak een schone schaar en knip de hele stapel of een kleinere stapel, doormidden. Daarna knip je de helften ook in kleinere stukjes. Ik knip meestal 6 of 8 stukjes per helft eruit. Maar hoe groot jouw voorkeur heeft bepaal je zelf.

3. De geknipte stukken bewaar ik in een grotere tupperware doos. Een aantal doe ik er in een zakje voor onderweg.

4. Een klein stapeltje doe ik in een klein plastic bakje en hierop doe ik gekookt water. Gekookt water heeft minder bacteriën. Laat het wel goed afkoelen voordat je het gebruikt! Ik zorg dat de doekjes vochtig zijn maar niet te nat. Kijk wat voor jou het beste aanvoelt en werkt. Na het afvegen met deze doekjes dep ik meestal na met een wc papiertje als het nodig is.

5. Bakje leeg? Vul het opnieuw en ik heb een tweede bakje zodat ik ze om de zoveel tijd kan afwassen ivm eventuele schimmelvorming. Ik heb dit nog nooit gehad! Ik maak om de 2/3 dagen nieuwe doekjes.

Zo simpel als dat. Geen gekke stoffen op de huid van mijn meid. Je bent even 15 minuten aan het knippen maar dan heb je ook een mooie voorraad van je Home Made Billendoekjes.

home made billendoekjes

Prijs

Een pak is 1,90 en er zitten 15 doekjes in. Ik knip zo’n 6/8 doekjes per helft, dat zijn er 12/16 per heel doekje. Gemiddeld 14 per washandje.
14 x 15 = 210 doekjes voor 1,90.
Ik koop vaak pakken als de tweede voor de helft van de prijs is of de 3e gratis dus dan is de prijs nog lager.

In vergelijking:
Kruidvat natte doekjes; 40 stuks 1,69
Zwitsal natte doekjes; 63 stuks 2,99
Snoetenpoets; 40 stuks 1,49

Tips

 1. Onderweg gebruik ik ze ook als snoetenpoets of voor vieze handjes.
 2. Op de opvang vonden ze het niet raar. Wel vroegen ze of ik de doekjes voor daar wat groter wilde knippen. Dat snap ik en dat doe ik ook. Ik zorg dat er in haar laatje een voorraad droge geknipte doekjes ligt. Wanneer mijn dochter gepoept heeft maakt de medewerker een doekje nat. Zo hoef ik niks weg te gooien en vormt er geen schimmel.
 3. Mijn dochter heeft nog nooit een schimmeltje gehad beneden en zelden luieruitslag. Als ze luier uitslag had dan kwam het door een bepaald merk luier, door haar voeding of door tandjes. Laat de doekjes niet langer dan 3 dagen zitten!
 4. Bij erg droge poep gebruik ik wel eens een beetje (vitamine e, olijf, avocado etc) olie of kokosvet. Ik heb een klein potje bij het verschoon kussen staan. Dit smelt meteen als ik het op m’n vingers heb en doe ik dan op een nat doekje.
 5. Knip de wegwerpwashandjes in een formaat die voor jou en je kleintje werkt. Je kan ze dus ook groter knippen.
 6. Ik dep meestal na met een stukje wc papier. Je wilt niet dat het te vochtig de luier in gaat. Met een hydrofiel doek kan ook. Deze doe je dan aan het einde van de dag in de was.
 7. Lees ook eens mijn blog met tips over natuurlijke babyverzorging

Heb je een kraan bij het verschoon plekje in de buurt? Dan kan je de doekjes ook ter plekke nat maken!
Na een tijdje hebben wij de doekjes alleen vlak voor gebruik nat gemaakt. Ook onderweg. Dan zorgde ik dat ik later bij me had en zo de doekjes ter plekke vochtig kon maken. Het is maar net wat je handig vindt en wat je voorkeur heeft.

Maak je liever doekjes met kokosvet? Gebruik dan dit simpele recept voor whipped kokosvet.

De Tweede RondeBewarenBewaren

Op 18 februari 2019 is onze tweede dochter geboren. Onze tweede dochter. Inmiddels is er veel veranderd in billendoekjesland. Zo gebruiken we nog steeds Home Made Billendoekjes maar gebruiken ook graag Waterwipes. En dan wel de echte en niet de goedkopere die dezelfde naam dragen. Waterwipes bestaan voor 99,9% uit water en een drupje grapefruit extract. Vaak zijn ze online met korting te koop en is het zo dus ook betaalbaar.

home made billendoekjes
4 reacties op “Billendoekjes zelf maken, een eenvoudig snel en meukvrije manier”
 1. Wat handig en simpel! Dat het zo veel scheelt die prijzen. Sinds een maandje moeder. Maar om dit zelf te maken en te testen of het wat is voor ons is zeker een overweging waard!

  • Hoi Linda. Je kan het inderdaad om verschillende redenen doen. Zelfs als je de doekjes groter knipt ben je nog voordeliger uit. Ik ben benieuwd hoe jullie het vinden. Geniet van het mama zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.