Natuurlijke Shampoo; een DIY no poo Methode

Anders dan dat de titel doet vermoeden gaat deze blog niet over poep, poepluiers, constipatie of ook maar iets omtrent ontlasting. De vraag “To Poo Or Not To Poo” heeft te maken met mijn gedachtegang en mijmeringen over wel of geen shampoo gebruiken, en dan chemische of natuurlijke shampoo. Een groot deel van mijn lezers zijn nu de draad kwijt denk ik. Ik zal het allemaal uitleggen en laat het een inspiratie zijn tot welke keus je ook voor jezelf maakt.

Shampoo is een heerlijk product. Het ruikt lekker, schuimt en maakt de douche ervaring aangenaam. Ik had vaak een shampoo die super werkte. Mijn haar zat goed en zag er gezond uit. Al snel had mijn haar het nodig om steeds vaker te wassen totdat ik weer op zoek moest naar een andere shampoo omdat het niet meer zo goed werkte. Ik heb een periode gehad dat ik elke dag of om de dag mijn haar waste.

In mijn groene revolutie waar ik in zit kwam daar opeens de term “No Poo” voorbij. Er is een grote stroming mensen die hun haar met alleen water wassen. Niks meer niks minder alleen water. Ik kon me hier niks bij voorstellen en ben me gaan inlezen want interessant vond ik het wel.

No Poo Methode

De no poo methode houdt in dat deze mensen liever geen chemische shampoo gebruiken omdat hier veel schadelijke stoffen inzitten zoals parabenen, siliconen, micro beads etc. Daarbij wassen shampoos te schoon. Je hoofdhuid is in staat om je eigen haar schoon te houden en de vetheid te reguleren. Dit komt door een talg laagje op je hoofdhuid. Dat laagje spoel je er elke keer vanaf met reguliere shampoos en dus is je haar te schoon en niet in staat om een gezond zelfregelend klimaat te creëren.

Ik ben het helemaal ermee eens dat er teveel troep in reguliere shampoos zit. Maar, en dit is een hele grote maar, ik hou van de douche ervaring met geur en schuim.

Biologische natuurlijke shampoo

Ik ben begonnen met biologische natuurlijke shampoo. En merkte dat mijn haar en hoofdhuid echt een ontwenningstijd in zijn gegaan. Jeukende hoofdhuid, snel vet haar, slap haar en niet mooi. Dit hoort er kennelijk bij. Je hoofd en haar zijn aan het afkicken en gaan weer zelf aan de slag. Uiteindelijk ben ik bij shampoo van Lavera uitgekomen. Biologisch, met lekkere geur en redelijk betaalbaar in bioland. Dit Duitse merk vind ik zelf erg fijn en bestel het via Nederlandse webshops.

lavera shampoo

Low Poo Methode

De term low poo bestaat ook en dit is de manier om alleen maar natuurlijke shampoo en producten te gebruiken voor het haar. Wat veel gekozen wordt is een shampoo van baking soda en conditioner van appel azijn. De meningen over baking soda zijn erg verdeeld. De ph waarde van dit product ligt niet gelijk aan die van je hoofdhuid. Het wast je vet goed weg maar zorgt ook voor droog haar. Appel azijn moet verdund worden anders ruiken je haren erg zuur wat ook niet lekker is. Daarbij zijn er nog heel veel andere tips en trucs. Wat me vooral opvalt is dat het echt een persoonlijke zoektocht is en bij iedereen werkt weer iets anders goed. Ook is het resultaat afhankelijk van je water, de hardheid hiervan.

Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij low poo, de middenweg. Maar ben nog zoekende. Ik ambieer geen leven met alleen wassen met water. Al is dit wel makkelijk en goedkoop. Maar douchen is voor mij echt een ontspanningsmomentje en daar hoort een lekker geurend product bij. Ik was minder frequent mijn haar. Ongeveer 2 a 3 keer in de twee weken en dit gaat prima. De Lavera citroen shampoo gebruik ik graag. Deze haalt het vet heel goed weg en ruikt geweldig. Als conditioner gebruik ik afwisselend waar mijn haar behoefte aan heeft. De shampoos van Petal Fresh, de tea tree variant, heb ik nu fijne ervaring mee.

Good Mood Mama Low Poo Ervaring

Shampoo
Lavera citroen shampoo en home made havermout shampoo: citroen ontvet en maakt schoon & havermout verzacht en kalmeert
Ik doe wat havervlokken in een pantykousje of stukje afgeknipte panty. Dit knoop ik aan beide kanten dicht. Als het nat wordt en je knijpt erin dan komt er haverspul uit. Hiermee was ik mijn haar en lichaam. heerlijk zacht wordt je huid ervan. Dit is hetzelfde wat ik ook gebruik voor een havermout badje voor mijn dochter. Petal Fresh vind ik erg fijn tegenwoordig als natuurlijke shampoo.

Conditioner
Conditioner Appel Azijn: maakt het haar zacht, glanzend en doorkambaar
Verhouding; 2/3 gekookt water en 1/3 appelazijn. Goed mixen en onder de douche zetten. Ik maak voldoende voor 2 wasbeurten en maak het dan weer opnieuw. Je kan het ook elke keer vers maken. Let op dat je geen kokend water in de reisflacon schenkt. Spoelen met azijn zou ook effectief zijn tegen luizen.

Haarspray (verzorgend)
Haarspray Rozenwater: kalmeert de hoofdhuid, laat het haar glanzen, lekkere geur
Verhouding; 2/3 gekookt water en 1/3 rozenwater. (In een spray reisflacon). Goed mixen en opsprayen na het wassen van je haar en wanneer je wilt. Ook voor kindjes een fijn product.

Haarmaskers 
Verzorgen hoofdhuid, minder droogmaken, glans, voeden
Pure kokosvet bij droge hoofdhuid. Kokosvet zou zelfs effectief zijn tegen luizen. Wel is kokosvet lastig uit je haar te wassen en niet heel goed voor je leidingen.
Olijfolie op je haar en hoofdhuid masseren is ook een fijn masker. Sinds een tijdje gebruik ik pure Aloë Vera gel. Dit kalmeert de hoofdhuid en zorgt voor stevig en glanzend haar. Ik smeer wat op mijn hoofdhuid voor het slapen en dag erna borstel ik het zo eruit. Castor olie is mijn nieuw ontdekte topper. Een druppeltje elke dag voor model en tegen anti-pluis en 1 keer in de zoveel tijd als masker.

Dit kan ook nog
Wat er ook veel gebruikt wordt maar niet door mij (nog); Appelmoes, geklutst eitje, honing en ei. Of een mengsel van meerdere producten.

How to poo natuurlijke shampoo

Hier boven staan producten die ik afwisselend gebruik en gebruikt heb. Ik ben nog aan het experimenteren wanneer ik zin en tijd heb. Er zijn zoveel dingen mogelijk! Op Facebook is een handige groep waar alle ervaringen worden gedeeld. Deze groep heet: No Poo Methode (Nederland). Hier staan ook tips voor low pooers

To Poo Or Not To Poo is een vraag waar mijn antwoord nu middenin zit. Ik ben een low pooer. Ik hou van geur en een was ervaring. Maar de shampoos met een waslijst aan ingrediënten zijn mijn keus niet meer. Lekker natuurlijke producten of biologische natuurlijke shampoos voor mij. Ik kies dus bewust wel voor een shampoo en conditioner.

To Poo Or Not To Poo, wat vind jij?

Tips

  1. Bij drogisten of online kan je reisflacons kopen die ideaal zijn als je zelf dingen gaat brouwen. Maar let op met kokend water anders smelten ze weg. Wil je liever met glas werken? Bewaar dan lege potjes. Goedkoper kan niet.
  2. De No Poo Facebookgroep
  3. Natuurlijke shampoo vind je tegenwoordig in veel winkel en ook online zoals bij De Online Drogist.
  4. Havermout badje; moeite waard om te proberen.BewarenBewarenBewarenBewaren
shampoo no poo

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.