Tandenpoetsen met Fluoride, een informatieve blog over keuzes

tandenpoetsen met fluoride

Tandenpoetsen met fluoride. Voor de 1 heel vanzelfsprekend en voor een ander een verschrikking. Ik heb met beide werelden kennis mogen maken en heb uiteindelijk een keuze gemaakt. Welke en waarom leg ik graag uit in deze blog.

Good Mood Mama

Met de geboorte van mijn eerste dochter kwam ongeveer een half jaar later Good Mood Mama ter wereld. Het begon met mijn nieuwe behoefte om alles voor haar zelf te maken toen ze begon met eten. Fruit, groente, broodbeleg enzovoort. Ik was lid geworden van een leuke mama groep op Facebook en daar deelde ik onder andere mijn foto’s en gerechten.

Er kwam wel eens de vraag of ik mijn recepten niet op een site kon zetten en ik merkte dat ik zelf ook behoefte had tot een verzamelpunt. Vanuit het koken rolde ik in een groene revolutie en naast voeding bekeek ik ook mijn verzorgingsproducten, kleding en andere dingen.

Toen volgde een periode dat ik nergens meer van kon genieten. Want aan alles zit een tegengeluid. Eet meer vis dat is gezond; de zee is onwijs vervuild met plastic en metalen dus waarom zou je vis eten? Eet plantaardig; maar de productie van veel gewassen gaat niet duurzaam. En zo is er veel meer. Heel veel meer. Gelukkig kwam ik daarna weer in balans en heb ik mijn weg gevonden.

Tandenpoetsen met fluoride

En daar was ook opeens de wereld van fluoride. Ik weet niet beter dan dat ik vroeger altijd met mijn fluor gebitje zat te kwijlen bij de tandarts. Ik mocht een smaakje kiezen, al waren ze allemaal even goor, bijten maar en kwijlen voor 15 minuten. In de 35 jaar dat ik leef heb ik nog nooit een gaatje gehad. Poetsen doe ik altijd 2x per dag en snoepen doe ik heus wel, maar niet als ik gepoetst heb.

Dit geef ik ook mijn dochter mee. Vanaf het eerste tandje, oké tweede, ben ik gaan poetsen. Of iets wat daarop lijkt. In het begin is het even zoeken bij zo’n kleintje. Ook is het leren uitspugen een uitdaging, maar de tandpasta die je gebruikt is minimaal. Ik wilde als eerste tandpasta bewust geen fruitsmaakje om verwarring te voorkomen.

Toen was daar opeens een artikel over de schadelijke effecten die fluoride zou kunnen hebben. En nog gekker misschien… Ik was in het Kruidvat om een baby tandenborstel te kopen en een tube baby tandpasta toen de verkoopster zich voorover boog en zacht fluisterde: “Dit moet je niet doen hoor. Je moet je kind geen fluoride geven, dat is vergif.” Ze stopte me een briefje toe van een site waar ik naar moest zoeken.

Tandenpoetsen zonder fluoride

Laat ik me zo snel beïnvloeden? Nee eigenlijk niet maar mijn interesse was wel gewekt. Ik zat toen volop in mijn groene revolutie en het verbaasde me niet dat ook deze gewoonte die erin gesleten zit misschien niet de beste keuze is. Ondertussen bestelde ik voor Abygail een tube zonder fluoride en zijn we daar mee gaan poetsen en ik ben me verder gaan verdiepen. Baat het niet dan schaad het niet, toch?

Maar wat had ik het verkeerd. Binnen 2 weken waren de mooie tanden van mijn dochter opeens vol tandplak. En dat terwijl we helemaal geen suiker geven! De tandarts schrok er ook van en kon helaas niks doen eraan als ze zo klein zijn. Het enige advies was weer poetsen met fluoride. Ook legde ze uit dat het percentage fluoride zo laag is dat het geen kwaad kan. Poetsen onder de douche is fijn omdat je daar het uitspugen beter kan oefenen.

tandenpoetsen met fluoride

Toch maar weer met

Gelukkig zijn we daarna weer overgestapt naar tandenpoetsen met fluoride en heeft mijn dochter nu een prachtig gebit. Ook denk ik zelf dat het wel meevalt met de schadelijkheid zolang je maar poetst met een beetje tandpasta en ze het laat uitspugen. Niet elke gewoonte die we hebben is perse slecht. Uiteraard is het wel goed dat er kritisch gekeken word naar wat we nou allemaal gebruiken en wat de effecten zouden kunnen zijn.

Ik heb gekozen voor Zendium als tandpasta. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet meer waarom. Ik had toen wat informatie gelezen waarin Zendium voor mij als beste tandpasta keuze naar voor kwam. Sinds kort ben ik erachter gekomen dat er ook een biologische vegan tandpasta is met fluoride! Op Instagram zie je deze voorbij komen bij mij en ik mag een setje met bamboe tandeborstel weggeven namens Soet.

Tandenpoetsen met fluoride is mijn keuze waar ik achter sta. Waar kies jij voor?

Tips

  1. Mijn zoektocht in de groene revolutie wat mij uiteindelijk tot bewuste mama maakt. In de blog leg ik je uit wat bewust voor mij betekend.
  2. Deze Zendium tandpasta gebruik ik.
  3. The Humble Co is het nieuw ontdekte merk met biologische en vegan tandpasta met fluoride. Voor mij waren ze vooral bekend door de mooie design bamboe tandenborstel; de Humble Brush.
  4. Tandenpoetsen met fluoride; dit artikel van Nu.nl geeft meer opheldering en daarin zit ook een link naar het antigeluid.
  5. Voor de eerste tandjes zijn er ook handige tandendoekjes! Echt ideaal voor in het begin.
2 reacties op “Tandenpoetsen met Fluoride, een informatieve blog over keuzes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.